Λαδόπιτα Πρέβεζας – Ατόφια γεύση της παράδοσης

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το παραδοσιακό γλυκό ή αλλιώς το γλυκό της χαράς, του γάμου και όλων των σημαντικών στιγμών στη ζωή των πρεβεζάνων…

Τελευταία εκτιμάται πολύ και από τους vegan και vegetarian.

Η αυθεντική συνταγή δική σας από τον Άρη Πανταζή, του περίφημου ζαχαροπλαστείου Σπιτικό.

Η λαδόπιτα είναι ότι καλύτερο τώρα που ξεκινά η νηστίσιμη περίοδος…

Λαδόπιτα Πρέβεζας 2

Λαδόπιτα Πρέβεζας

Από τον Άρη Πανταζή, ζαχαροπλαστείο Σπιτικό, Πρέβεζα

Υλικά

850γρ καλαμποκέλαιο

1200 ml νερό

 655 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 650 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

 655 γρ σιμιγδάλι

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Για το πασπάλισμα

Σουσάμι

15 αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα

Λαδόπιτα Πρέβεζας 1

 Τρόπος Παρασκευής

 Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.

 Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το σιμιγδάλι και την κανέλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα δυνατά μέχρι να γίνει κουρκούτι.

 Το καίμε ανακατεύοντας το μέσα στην κατσαρόλα.

 Έπειτα, ρίχνουμε το μείγμα στην λαμαρίνα και  στρώνουμε την επιφάνειά του με σπάτουλα.

 Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Χαράσσουμε σε κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο από ένα αμύγδαλο.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 60 λεπτά.

Λαδόπιτα Πρέβεζας 3

 Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 31-07-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 31 Ιουλίου 2022