Λαδοκούλουρα σουσαμένια με λεμόνι και πορτοκάλι

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κουλουράκια που διανθίζουν σχεδόν κάθε νηστεία των αγιορειτών πατέρων. Νόστιμα τραγανά και αρωματικά, πολύ μας άρεσαν.

Ο Νικηφόρος μοιράζεται την συνταγή μαζί μας, που είναι πολύ εύκολη και με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος υλικών.

Μπορούμε να κάνουμε ένα ωραίο δεματάκι με τα κουλουράκια μας και με φιόγκους χρωματιστούς γίνονται ένα ευπρόσδεκτο δώρο στα καλοκαιρινά καλέσματα.

Λαδοκούλουρα σουσαμένια με λεμόνι και πορτοκάλι 2

Λαδοκούλουρα σουσαμένια με λεμόνι και πορτοκάλι

Από τον Νικηφόρο Κρεμμύδα, executive pastry chef 

Υλικά

3 ποτήρια ελαιόλαδο

3 ποτήρια ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 ποτήρι χυμό λεμονιού

½ ποτήρι κονιάκ

2 κ.σ μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Κανέλα σε σκόνη

Αλεύρι «όσο σηκώσει»

Για το πασπάλισμα

σουσάμι καβουρδισμένο

Λαδοκούλουρα σουσαμένια με λεμόνι και πορτοκάλι 3

Τρόπος Παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψει».

Σε μπασίνα ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπείκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε στο μίξερ το πορτοκάλι, το λεμόνι, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλα και το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Πλάθουμε σε κουλουράκια ή δίνουμε άλλα σχήματα.

Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΠροετοιμασία για πανελλαδικές: Θέματα για Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ’ Λυκείου
Επόμενο άρθροΚακαβιά της Αλμύρας – Αυθεντική νησιώτικη ψαρόσουπα με άρωμα θαλασσινό και ντοματούλα από τα μποστάνια τους.