Λαχταριστό τυρόψωμο – Για ένα ονειρικό πρωινό

Αυτό το άρωμα το φρεσκοψημένου ψωμιού που είναι παραγεμισμένο με τα αγαπημένα τυράκια δεν ξεχνιέται… Να ξυπνάς, να βλέπεις τη θάλασσα και να απολαμβάνεις το ωραιότερο πρωινό … Ένα λαχταριστό τυροψωμάκι αρκεί να σου φτιάξει την ημέρα και γίνεται τόσο εύκολα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Έφη τα φτιάχνει με φοβερή μαεστρία. Ακολουθώντας τη συνταγή τα έφτιαξα και εγώ χρησιμοποιώντας αντί για ρεγγάτο, καπνιστό τυρί Βερμίου ή μια παλαιωμένη γραβιέρα. Ο μάραθος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα όπως και το ούζο. Μάλιστα για να συγκρίνω τη γεύση με αυτή του μυκονιάτικου τυρόψωμου, έβρεχα στα χέρια όπως ζύμωνα με ούζο και έγινε πολύ πιο αρωματικό. Έτσι σας συνιστώ να ακολουθήσετε και τη δική μου συμβουλή.

Σερβίρουμε τα κομμάτια τυρόψωμου σε πιατέλα και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε και με καπνιστή πάπρικα που τόσο αρέσει στη φίλη μου.

Η επιλογή δική σας.

Λαχταριστό τυρόψωμο 

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

50 γρ. καλαμποκάλευρο

1 κ. γ. αλάτι

 2 κ.γ ζάχαρη

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό, όχι γεμάτα

2 κ. σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

1 φακελλάκι μαγιά

300 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

200 γρ. τυρί ρεγγάτο τριμμένο

2 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο ή κρασί λευκό

Για την επάλειψη

1 κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα δύο άλευρα κοσκινισμένα, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα, σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ισομερή κομμάτια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης, αφού το τεντώσουμε καλά στο κάτω μέρος, ώστε να πιάσει όλο το ταψί.

Σε μπολ βάζουμε τη φέτα και τη σπάμε με το πιρούνι και ρίχνουμε το ρεγγάτο και τον μάραθο.

Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με το ούζο.

Τεντώνουμε με ντελικάτες κινήσεις και το άλλο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε την επιφάνεια.

Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ακόμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, πάνω κάτω σκάλα για 20 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170ο C και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε το τυρόψωμο από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 25 λεπτά. Αμέσως μετά το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.