Λαχανοσαρμάδες της Νίγδης – Από την Σοφία Ιωσηφίδη μέλος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Λαχανοσαρμάδες
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Εθιμικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο αφού το ρύζι στεριώνει την καλοτυχία για την νέα χρονιά

Από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα πιάτα της πρωτοχρονιάς και όχι μόνο…

Η συνταγή δική σας.

ΛΑΧΑΝΟΣΑΡΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΙΓΔΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

λαχανοσαρμάδες

 

ΥΛΙΚΑ

1 μέτριο λάχανο

3 κούπες ρύζι καρολίνα

Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Μαύρο πιπέρι

Αλάτι

Ελαιόλαδο

Χυμό από δύο λεμόνια

 

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

«Ζεματάμε» το λάχανο σε νερό που βράζει. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την γέμιση.

λαχανοσαρμάδες 2Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.

Προσθέτουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην σβολιάσει.

Ρίχνουμε τον μαιντανό και τον άνιθο και αμέσως μετά το ρύζι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι κα προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό χλιαρό.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Κόβουμε το λάχανο σε τρίγωνο κομμάτι και αρχίζουμε το τύλιγμα.

Στην βάση της κατσαρόλας βάζουμε τα χονδρά μέρη του λάχανου και πάνω τους αραδιάζουμε του σαρμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι σαρμάδες.

Πάνω τους για να μην χάσουν το σχήμα τους βάζουμε ένα πιάτο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαιντανό.

Αν θέλουμε τους πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Προηγούμενο άρθροΕνδοσκοπική δισκεκτομή δίνει λύση σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Παρακάθ από τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας – Βίντεο – Φώτο