Λαχανοντολμάδες της Κατίνας -Ελληνική πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων

Οι λαχανοντολμάδες είναι αυθεντικά ελληνική γεύση όλων των εποχών. Η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής έχει να κάνει στη λεπτομέρεια και κυρίως σε τι κρέας χρησιμοποιείται κάθε φορά και πως κόβεται.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούν μείγμα από δύο ή τρια είδη κρέατος και στη Βόρεια Ελλάδα κόβουν τον κιμά με τα μαχαίρια οπότε ψιλοκόβουν το κρέας με το δικό τους τρόπο.

Το αυγολέμονο έχει τα μυστικά του για να μην «κόψει» το κυριότερο είναι ότι όταν χτυπάμε τα αυγά βάζουμε στο μπλέντερ ή στο πιάτο λίγο νερό χλιαρό.

Πάντα στρώνουμε την κατσαρόλα με αρωματικά χόρτα ή ακόμα φύλλα λάχανου και στην Κρήτη συνηθίζουν να βάζουν στην κατσαρόλα ανάμεσα στους λαχανοντολμάδες κομμάτια κρέατος με το κόκκαλο μάλιστα για να είναι ακόμα πιο νόστιμη.

Η Ερατεινή Φωκίδας από ψηλά

Η εκδοχή πάντως του τρόπου παρασκευής της Κατίνας μου αρέσει πολύ και χάρη στη νοστιμιά των λαχανοντολμάδων της έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Η Κατίνα μου άρεσε για ένα λόγο ακόμα ξέρει να χαμογελά, η μαγειρική της είναι τρόπος έκφρασης αγάπης για τους φιλοξενούμενούς της.

Μπράβο Κατίνα… Παζοκατίνα όπως σε αποκαλούν οι συντοπίτες σου… μας κάνεις υπερήφανους.

Λαχανοντολμάδες της Κατίνας

Από την περίφημη Κατίνα Πάζα, Ταβέρνα Κατίνα, Ερατεινή

Υλικά

1 φρέσκο λάχανο μέτριο

Για το κιμά

500 γρ. κιμά μοσχάρι, περασμένο δύο φορές

1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα

Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα  πιπέρια

Λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

2 αυγά

Λίγο νεράκι

4 κ.σ κορν φλάουρ

2 λεμόνια

1 κ.σ αγνό βούτυρο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε τους λαχανοντολμάδες σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά, ώστε να κάνουμε μια ομοιογενή γέμιση.

Πλένουμε το λάχανο και κόβουμε το κοτσάνι. Το βάζουμε σε βραστό νερό να ζεματιστεί και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα.

Τα κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια και σε κάθε ένα βάζουμε από ένα κουταλάκι κιμά που ετοιμάσαμε και τυλίγουμε τα φύλλα.

Στην κατσαρόλα στρώνουμε κάτω φύλλα από το λάχανο και πάνω βάζουμε σε στρώσεις τους ντολμάδες που έχουμε  ετοιμάσει.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και από πάνω βάζουμε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το φαγητό και ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να μην κολλήσει.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 κούπες από το ζωμό των ντολμάδων και διαλύουμε με σύρμα το κορν φλάουρ.

Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με λίγο νερό και τους ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.

Προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και το λεμόνι ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με την σάλτσα τους ντολμάδες.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα για να διαχυθεί η σάλτσα παντού.

Αφήνουμε για 3 λεπτά και σερβίρουμε.

Το ζεστό ψωμί, ένα κομμάτι τυρί φέτα και ένα ποτήρι κρασί είναι πανδαισία…