Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί – Ένα κλασικό, μεστό χειμωνιάτικο πιάτο!

Ελένη Σιδηροπούλου
Ελένη Σιδηροπούλου

Μιας και σιγά σιγά αρχίζει ο καιρός να χειμωνιάζει, να μία καλή ευκαιρία να φτιάξουμε ένα δυναμικό πιάτο ανάλογο της εποχής.

Γευστικό και χορταστικό φαγητό, είναι οι αγαπημένοι μου λαχανοντολμάδες και μάλιστα με ένα τρόπο εκτός του συνηθισμένου. Μαγειρεμένοι στο φούρνο, σούπερ νόστιμοι και αρκετά απλοί στην παρασκευή τους. Ένα πιάτο που σας συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η συνταγή όλη δική σας:

Σας δίνω όλη τη διαδικασία, που ακολουθούμε:

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί 1

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί

Από την Ελένη Σιδηροπούλου

Αντί να βράσουμε ολόκληρο το λάχανο σε μία κατσαρόλα γεμάτη με νερό, κόβουμε πρώτα όλα τα φύλλα και μετά τα βάζουμε σε βρασμένο νερό μόνο για 3 λεπτά όμως.

Αφήνουμε να κρυώσουν τα φύλλα και παράλληλα φτιάχνουμε τη γέμιση.

Υλικά που χρειαζόμαστε για τη γέμιση:

1 μεγάλο λάχανο αφράτο και ελαφρύ

2 φλιτζάνια ρύζι γλασσέ

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 καρότο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ζωμό κρέατος βοδινό

100 γρ. ελαιόλαδο και

1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι μας ώσπου να γυαλίσει για 2 λεπτά, βάζουμε τον κιμά μας και σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Στο τέλος προσθέτουμε το νερό και όλα αυτά ΜΟΝΟ για 5 λεπτά, ίσα ίσα να μισοψηθούν όλα τα υλικά μας.

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί 2

Αφήνουμε λίγο τη γέμισή μας να κρυώσει.

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί 4

Όταν κρυώσουν και τα φύλλα μας, βάζουμε στην παλάμη μας ένα φύλλο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση και το τυλίγουμε.

Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.

Προσθέτουμε στους λαχανοντολμάδες αρκετό νερό μέχρι να σκεπαστούν, λάδι, αλάτι, πιπέρι και 1 ζωμό κρέατος.

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί 3

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε:

1 κρόκο αυγού

1 φρέσκο λεμόνι ή χυμό λεμονιού

Ζουμί από τους λαχανοντολμάδες

Χτυπάμε τον κρόκο, προσθέτουμε το φρέσκο λεμόνι και στο τέλος, σιγά σιγά προσθέτουμε το ζωμό από τους λαχανοντολμάδες.

Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από το φαγητό μας και απολαμβάνουμε ένα άκρως Ελληνικό και πεντανόστιμο φαγητό.

Λαχανοντολμάδες φουρνιστοί 5

Καλή σας επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 13-10-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 13 Οκτωβρίου 2021