Η κουζίνα της φίλης μου της Έφης, χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, είναι πολύ υγιεινή με υλικά εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά και η επιλογή των συστατικών γίνεται με γνώμονα τη θρεπτική τους αξία.
Οι γευστικές δημιουργίες της Έφης είναι ευφάνταστες και ιδιαίτερα νόστιμες. Για σήμερα επέλεξε ένα πολύ εύκολο φαγάκι με λάχανο. Δεν ήθελε να κάνει το κλασικό λαχανόριζο με τη σάλτσα ντομάτας, ούτε ριζότο λάχανου, ούτε πάλι την κυκλαδίτικη έκδοση με τη σάλτσα αυγολέμονο. ΄Ετσι έφτιαξε ένα λάχανο με αρωματικά της ελληνικής γης και κριθαράκι.
Το πιάτο της είχε φρέσκο τζίντζερ, άγριο μάραθο αυτοφυή στον κήπο της, φοινόκιο, κρεμμυδάκια, χυμό λεμονιού και για ένα τουιστ στη γεύση χρησιμοποίησε ούζο για να σβήσει την αψάδα του κρεμμυδιού.
Το λάχανο έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πολύ καλή πηγή β – καροτίνης, Βιταμίνης C , μαγγανίου, φυτικών ινών και Ω3 λιπαρών. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι κορυφαία και έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Λάχανο με αρωματικά και κριθαράκι
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά
1 μικρό λάχανο
1 φλιτζάνι του καφέ κριθαράκι μέτριο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα
Μισό ματσάκι άνηθο ή μάραθο
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
Μισό φλιτζάνι του καφέ τζίντζερ, τριμμένο
1 μικρή ρίζα φοινόκιο, ψιλοκομμένη
Χυμό από 2 φρέσκα λεμόνια
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά το λάχανο και το κόβουμε σε κομμάτια.
Το βάζουμε σε μια μπασίνα με νερό και ξύδι και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Το σουρώνουμε.
Στην κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά να μαραθούν.
Προσθέτουμε το λάχανο και σβήνουμε με το ούζο.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το λάχανο, προσθέτουμε και το φοινόκιο και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το κριθαράκι, το τζίντζερ, τον άνηθο, ελάχιστο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Περιλούζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Πασπαλίζουμε με άνηθο και πιπέρι και σερβίρουμε.