Κυδώνι του φούρνου – H αυθεντική πολίτικη συνταγή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα χειμωνιάτικο γλυκό τώρα που τα κυδώνια βρίσκονται στο φόρτε τους και είναι τόσο νόστιμα. Ένα από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά γλυκά που χαρακτηρίζουν την κουζίνα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα η παράδοση θέλει να είναι το χρώμα του αυτό της πορφύρας των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Σερβίρεται με καϊμάκι βουβαλίσιο και συνοδεύει υπέροχα το τσάι ή τον καφέ. Η απόλυτη αρμονία είναι το τσάι μήλου.

Κυδώνι του φούρνου 1

Κυδώνι του φούρνου 

Από το περίφημο restaurant Οtantik, Κωνσταντινούπολη

Υλικά για 8 άτομα

4 κυδώνια, κομμένα στη μέση

2 κυδώνια τριμμένα

Φρέσκο χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια

750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 βανιλίνες σε σκόνη ή 2 φυσικές βανίλιες

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

60 ml κονιάκ

Για το σερβίρισμα

Σαντιγί ή παγωτό καϊμάκι ή βουβαλίσιο καϊμάκι

Κυδώνι του φούρνου 2
Κυδώνι με καϊμάκι και τσάι ξινόμηλου

Τρόπος παρασκευής

Με ένα βουρτσάκι ή πετσέτα βρεγμένη καθαρίζουμε τα κυδώνια για να βγει το χνούδι που έχουν γιατί δεν πρέπει να τα ξεφλουδίσουμε. Τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε στη μέση, αφού βγάλουμε στο κέντρο τα κουκούτσια.

Τα δύο κυδώνια τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε χυμό από το ένα λεμόνι ανακατεύοντας.

Με τον χυμό του δεύτερου λεμονιού «περνάμε» την κομμένη επιφάνεια του κυδωνιού για να μην μαυρίσει.

Σε μπολ βάζουμε νερό που έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύλο κανέλας και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί μεγαλούτσικο, που χωράει τα κυδώνια που έχουμε κόψει στη μέση, βάζουμε το φρούτο με την φλούδα προς τα πάνω και ρίχνουμε το νερό μέχρι τη μέση των κυδωνιών.

Πάνω σε κάθε κυδώνι βάζουμε το τριμμένο κυδώνι να καλύψει το κενό και λίγο παραπάνω.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 90 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το σιρόπι τους που είναι σαν ζελέ. Αν χρειαστεί τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν.

Κυδώνι του φούρνου 3

Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν τα κυδώνια.

Τα σερβίρουμε με τη φλούδα προς τα κάτω.

Σερβίρουμε με το καϊμάκι ή με σαντιγί ή με παγωτό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 4 Δεκεμβρίου 2025