Κτηνοτροφία: Θέλετε υψηλές αποδόσεις σε γάλα, το μυστικό είναι η καλή διατροφή

Η σωστή διατροφή των ζώων σας αυξάνει σημαντικά το εισόδημά σας.

Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής απαιτούν μια ισορροπημένη διατροφή για την παραγωγή γάλακτος, τη συντήρηση του σώματος και την καλή υγεία.

Τα ζώα πρέπει να έχουν  πρόσβαση σε καθαρό και επαρκές νερό ανά πάσα στιγμή, έτσι ώστε να μπορεί το ζώο να καταναλώνει όσο χρειάζεται.

Δεν υπάρχει αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, οποιασδήποτε φυλής, που μπορεί να παραμένη παραγωγική χωρίς σωστή διαχείριση, ιδιαίτερα στη σίτιση.

Η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος που παράγεται από το ζώο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τροφή. Πρέπει η σίτησή του να είναι επαρκής και ποιοτική.

 Εάν οι αγελάδες βόσκουν σε μια φάρμα με λίγη βοσκή και νερό και στεγάζονται σε βρώμικα υπόστεγα γεμάτα με κοπριά αγελάδων και ούρα, το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή απόδοση σε γάλα και υψηλό ποσοστό ασθενειών.

Εκτός από την επιλογή καλών φυλών, η σωστή διατροφή, η στέγαση και ο χειρισμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής είναι σίγουροι τρόποι για να πετύχετε καλές αποδόσεις και υψηλά έσοδα.

Μια καλή φυλή που διατρέφεται σωστά, έχει επαρκή ποσότητα καθαρού νερού, κατάλληλη στέγαση, φιλική και ήπια φροντίδα δίνει περισσότερο γάλα και χρήματα.

Μια κακή διαχείριση δίνει λιγότερο γάλα και ο κτηνοτρόφος επιβαρύνεται με τεράστια έξοδα για αγορά φαρμάκων που μειώνουν τα κέρδη.

Οι έμπειροι κτηνοτρόφοι εξασφαλίζουν ότι τα ζώα τους έχουν μια ισορροπημένη διατροφή – τη σωστή τροφή και επαρκή ποσότητα.

Η διατροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής μόνο με φυτική ζωοτροφή, χόρτα, φύλλα κλπ. δεν αρκεί.

Η διατροφή με φρέσκο χορτάρι είναι καλό για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής αφού το 70-80% αυτής της ζωοτροφής αποτελείται από νερό, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα παίρνουν μόνον 20-30% ξηρά ουσία. Όμως τα ζώα έχουν ανάγκη από αρκετή ξηρά ύλη.

Καλλιέργειες όπως το γρασίδι, τριφύλλι κλπ. θεωρούνται σημαντικές στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών βοοειδών καθώς παρέχουν ενέργεια για τη συντήρηση του σώματος, την παραγωγή γάλακτος, την ανάπτυξη, την αύξηση του βάρους και την αναπαραγωγή. Οι καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών περιέχουν επίσης πίτουρα αφού οι ίνες  βοηθούν στην πέψη και βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους γάλακτος.

 Ένα ζώο μπορεί να λάβει πρόσθετες πηγές ενέργειας από μελάσσα, καλαμπόκι και φύτρο σίτου. Μια ώριμη αγελάδα διασταυρωμένης ράτσας ζυγίζει κατά μέσο όρο 400 κιλά. Μια τέτοια αγελάδα απαιτεί 10-15kg ζωοτροφής την ημέρα.

Κατά μέσο όρο, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται περισσότερα από 60 λίτρα νερού την ημέρα. Αυτό βοηθά το ζώο να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος και να διατηρήσει την κατάσταση του σώματός του.

Προηγούμενο άρθροΠληρώνοντας 2 ευρώ ανά ζώο, οι κτηνοτρόφοι διατηρούν την παλιά στάνη μέχρι το 2020 που στερείται άδειας
Επόμενο άρθροΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Εξόδιος Ακολουθία Ακαδημαϊκού Γρηγορίου Σκαλκέα