Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα και κουρκούτι – Cod croquettes with beer and flour mush

Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα και κουρκούτι

Υπέροχες και απολαυστικές

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμες και τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου είναι η πρόταση του φίλου μας Γιάννη Βιδάλη ξενοδόχου της Τήνου.

Στην γιορτή του Ευαγγελισμού στον νησί της Παναγιάς συνηθίζουν να τις φτιάχνουν. Αν θέλουμε να είναι και νηστίσιμες αφαιρούμε το αυγό από την συνταγή.

Με ουζάκι στην παραλία ήταν τρέλα. Γεύση που δημιουργεί αναμνήσεις…

Η συνταγή δική σας.

κροκέτες μπακαλιάρου 3

Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα και κουρκούτι

Από τον Γιάννη Βιδάλη, του ξενοδοχείου Vincenzo, Tήνος

 

Υλικά

500 γρ. ξαλµυρισµένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος

2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα

2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα

1 πράσο ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κουτί μπίρα ξανθιά

250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του

1 αυγό

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

κροκέτες μπακαλιάρου 2

Τρόπος παρασκευής

Παίρνουμε φιλέτα παστού μπακαλιάρου κατά προτίμηση Ισλανδίας και αρχικά τους τινάζουμε για να βγάλουμε το πολύ αλάτι. Αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι την πέτσα και τα σκληρά μέρη του. Σε ένα μπολ με δροσερό νερό βάζουμε τα φιλέτα μέχρι να σκεπαστούν εντελώς. Αλλάζουμε συχνά το νερό για να ξαλμυρίσει γρηγορότερα. Αν τον αφήσετε όλο το βράδυ είναι καλύτερα.

Σουρώνουμε τον μπακαλιάρο και αρχίζουμε να μαδάμε τα φιλέτα σχεδόν σε κομματάκια.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο, τον μαιντανό και ανακατεύουμε με το χέρι.

Τέλος προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και την μπύρα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» το μίγμα μας για 25 λεπτά.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο.

Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν οι κροκέτες μας και με λαβίδα τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσουν.


 

Cod croquettes with beer and flour mush

Delicious and crispy cod croquettes is the proposal of our friend Gianni Vidali hotelier in Tinos. They tend to cook them, the day of the celebration of the Annunciation on the island of Virgin Mary. If we are fasting, we remove the egg from the recipe. With ouzo on the beach it was delicious..  Flavor that creates memories …

Cod croquettes with beer and flour mush

By Gianni Vidali, of Vincenzo Hotel, Tinos

Cod croquettes with beer and flour mush

 

Ingredients

500 gr unsalted and skinless cod

2 dry onions, grated

2 green onions, finely chopped

1 leek, finely chopped

1/2 bunch chopped dill

1/2 bunch parsley, finely chopped

1 can blonde beer

250 gr self-rising flour

1 egg

Freshly grated pepper variety

How to prepare

We get salted cod fillets preferably from Iceland and we initially shake them to remove a lot of the salt. With a sharp knife remove the skin and the hard parts. In a bowl with cool water put the fillets until they are covered completely, frequently changing the water to remove the salt faster. If you let it inside the water the whole evening it is better.

Drain the cod and begin to fleece the fillets almost in pieces.

Put them in a bowl and add the onions, green onions, leek, dill, parsley and mix by hand.

Finally add the egg, flour and beer and mix gently until the ingredients become a homogeneous mix.

Cover the bowl and let our mix “rest” for 25 minutes.

In a deep skillet heat the sunflower oil.

Wet a spoon in water and take tablespoons of the mixture and pour in the hot oil.

Fry for 2 minutes on each side until our croquettes become golden and with tweezers turn on the other side until they get golden brown.

Προηγούμενο άρθροΕΛΤΑ: Επανέρχονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αποστολή αλληλογραφίας από το δίκτυο
Επόμενο άρθροΑθήνα: Συνελήφθη 13χρονος, θύμα μπούλινγκ, επειδή πήγε με αεροβόλο στο σχολείο του στον Γέρακα