Κροκέτες κοτόπουλου – Noστιμιά και ευκολία

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι κροκέτες κοτόπουλου με γραβιέρα είναι τραγανές νόστιμες και γίνονται τόσο εύκολα.

Τις απολαύσαμε πραγματικά στον Κέφαλο της Κω, στην παραλία του Αγίου Στεφάνου, με τις αρχαιότητες, δίπλα στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου…

Κροκέτες κοτόπουλου 1

Κροκέτες κοτόπουλου με τυρί

Από το εστιατόριο Κομπολογάκι, Κέφαλος Κως

Υλικά για 16 κροκέτες

Για τις κροκέτες

500 γρ. κιμάς κοτόπουλου, περασμένο μια φορά

200 γρ. τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα ή φρέσκο κόλιανδρος

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

80 γρ. τριμμένη φρυγανιά

1 μεγάλο αυγό

1/3 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμια

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

Για το πανάρισμα

200 γρ. αλεύρι

2 αυγά + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. τριμμένη φρυγανιά

Κροκέτες κοτόπουλου 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το αυγό, αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

 Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, ζυμώνουμε απαλά και πλάθουμε περίπου 16 μικρά μπαλάκια.

Πρέπει να τους πλάθουμε γρήγορα για να μην ζεσταθεί το μείγμα του κιμά και αρχίσει να κολλάει στα χέρια μας. Αν συμβεί αλείφουμε τα χέρια μας με ελαιόλαδο.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τις κροκέτες και τις βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξουν λίγο και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Για το πανάρισμα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αλεύρι, στο άλλο το μείγμα αυγού-ελαιολάδου και στο τρίτο τη φρυγανιά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο της κατσαρόλας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Βγάζουμε τις κροκέτες από το ψυγείο και περνάμε καθεμιά πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.

Τις τηγανίζουμε, σε δόσεις, για 3 λεπτά περίπου το καθένα.

Κόβουμε μια κροκέτα και αν το χρώμα του κοτόπουλου είναι λευκό σημαίνει ότι έχει ψηθεί καλά, αν είναι ροζέ τότε ψήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε τις κροκέτες από το τηγάνι και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Πασπαλίζουμε τις κροκέτες με μαυροσούσαμο και λευκό σουσάμι και σερβίρουμε.

Κροκέτες κοτόπουλου 3

Αν θέλουμε βάζουμε δίπλα μια σάλτσα γιαουρτιού ή μαγιονέζα με μουστάρδα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024