Κροκέτες αγκινάρας με τυρί – γεύση πέρα από τα συνηθισμένα!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα τουίστ γεύσης πέρα από τα συνηθισμένα. Η αγκινάρες είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ , βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου.  Επίσης περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος, συνιστάται για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 και της χοληστερίνης.

Το τυρί φέτα δένει αρμονικά με τα αγκιναράκια, όπως και τα αρωματικά. 

κροκέτες αγκινάρας 1

 Κροκέτες αγκινάρας με τυρί

 Από τον Δημήτρη Λαμπάκη, chef restaurant Fileto, Δράμα

Υλικά για 4 άτομα

25 αγκιναράκια, κατεψυγμένα

Χυμό από 1 λεμόνι

1 φλιτζάνι του καφέ γαλέτα

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 ½ κ.σ. μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 ½ κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 ½ κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

150 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη με το πιρούνι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα

4 μέτρια αυγά

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

κροκέτες αγκινάρας 3

Για το τηγάνι

Ελαιόλαδο

Για την sauce γιαουρτιού  

 Υλικά

 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Μισή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

Λίγο ελαιόλαδο

κροκέτες αγκινάρας

 Τρόπος παρασκευής

Αποψύχουμε τα αγκιναράκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη στο χοντρό.

Περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα αγκιναράκια, τη γαλέτα, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο, τα αυγά, τα κρεμμυδάκια, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη φέτα και το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.

Η ζύμη δεν θέλουμε να είναι πολύ σφιχτή.

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα της κροκέτας με το κουτάλι.

 Στην αρχή η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή και όταν βάλουμε τις κροκέτες και πάρουν χρυσαφί χρώμα,  χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ξεροψηθούν.

 Τηγανίζουμε γυρίζοντας με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές συνολικά για 5-6 λεπτά.

 Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει το λάδι.

Παράλληλα σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη sauce γιαουρτιού και ανακατεύουμε καλά.

κροκέτες αγκινάρας 2

Σερβίρουμε τις κροκέτες αγκινάρας και δίπλα βάζουμε τη sauce.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΣτα ύψη το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο – Οκτώ στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο