Γεύση που διανθίζει τις «συναντήσεις» με φίλους ότι καλύτερο να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι αν μάλιστα έχει γεύση πορτοκάλι …ότι καλύτερο. Ακόμα ταιριάζει και με το γιαούρτι ή την κρέμα. Χαρίζουν ενέργεια και είναι από τα μυστικά της κρητικής διατροφής.
Πάντα στα σπίτια τους οι κρητικοί σε υποδέχονται με τσικουδιά και παξιμαδάκια ή γραβιέρα λουσμένη στο μέλι και δίπλα σπασμένα καρύδια. Γεύσεις ευωδιαστές που συναρπάζουν…
Παξιμαδάκια με καρύδι, μέλι και χυμό πορτοκαλιού
Από την Γεωργία Περράκη, της Cretan Bakery, Φουρνέ Χανίων
Υλικά
Μισό λίτρο ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. μέλι από θυμάρι
5 γρ. κανέλα σε σκόνη
130 γρ. σπασμένα καρύδια φρέσκα
1 σφηνάκι ρακόμελο
50 ml φρέκο χυμό πορτοκαλιού
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1500 γρ. αλεύρι σκληρό 70%, «όσο πάρει»
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να «λιώσει».
Αμέσως μετά προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το ρακόμελο και χτυπάμε για 1 λεπτό δυνατά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
Το ρίχνουμε σιγά σιγά στον κάδο και το χτυπάμε στο μίξερ δυνατά για ένα λεπτό. Τέλος βάζουμε και τα καρύδια και χτυπάμε ελάχιστα μόνο για να ομογενοποιηθούν στην ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη.
Πλάθουμε με την ζύμη μπαστούνια και τα απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Χαράζουμε με μαχαίρι βαθιά τα μπαστούνια δημιουργώντας φέτες ενός εκατοστού χωρίς όμως να κοπούν εντελώς.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν και με μαχαίρι αποκόβουμε τις φέτες από το μπαστούνι.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 120ο C ψήνουμε τα «κεράσματα» για 15 λεπτά ακόμα για να ξεραθούν και να γίνουν παξιμάδια.
Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
Tα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί στρωμένο με λαδόκολλα.
Cretan treat with nuts, orange juice and honey
Taste the treat that embellishes the “encounters” with friends, that best accompanies your coffee or tea especially if it has orange flavor … all the best. Even matches with yogurt or cream. It gives you energy and is one of the secrets of the Cretan diet. Cretans welcome you in their homes always with raki and rusks or graviera bathed in honey and crushed nuts on the side. Flavors fragrant that fascinate …
Crackers with nuts, honey and orange juice
From Georgia Perraki of Cretan Bakery, Fournes Chania
Ingredients
Half a liter of olive oil
150 g. granulated sugar
50 g. thyme honey
5g. cinnamon
130 g. broken fresh walnuts
1 shot rakomelo (raki with honey)
50 ml freshly squeezed orange juice
20g. baking powder
1500 g. hard flour 70%, “approximately”
How to prepare
In the mixer bowl, add the olive oil and the sugar and whisk until “melted.”
Immediately after, add cinnamon, honey, orange juice, raki with honey and whisk for 1 minute vigorously.
Sieve the flour and mix it with baking powder.
Pour slowly in the bucket and hit with the mixer vigorously for one minute. Finally put the nuts and beat only slightly to homogenize the dough.
Put the dough in the refrigerator for 10 minutes covered with food film.
Knead sticks with the dough and spread in a baking pan with greaseproof paper. Cut the sticks with a knife deep creating slices, but do not cut completely.
Bake in a well preheated oven at 200 °C for 15 minutes.
Remove them from the oven and let them cool and cut out slices with a knife.
In a well preheated oven at 120° C bake the “treats” for 15 minutes to dry and become rusks.
Let cool and enjoy.
Reserve in a metal box lined with wax paper.