Κουρκουτό – Η αυθεντική Μικρασιάτικη συνταγή νόστιμη και πανεύκολη.

Κουρκουτό

Την δοκίμασα στην Βόρεια Εύβοια, σε ένα τόπο παραμυθένιο στα Γιάλτρα λίγο έξω από τα Λουτρά Αιδηψού. Χρώματα μοναδικά, σπάνιο γεωλογικό ανάγλυφο με νερά ιαματικά θαυμαστά από τους αρχαίους χρόνους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Γεωργία Παπαστάθη έφτιαξε ένα υπέροχο κουρκουτό που κέρδισε τις εντυπώσεις. Το διακόσμησε με ροδοπέταλα και του έδωσε μια νότα χαρούμενη.

Η Εύβοια που ανακάλυψα, μελέτησα και αγάπησα με παρότρυνση της Βούλας Αγιοστρατίτη, που είναι Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας με έχει καταπλήξει με την ιδιαίτερη γαστρονομία της αλλά και τα υπέροχα προιόντα της.

Το βιβλίο που ετοιμάζουμε είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει.  Η συνταγή δική σας.

Κουρκουτό

Από την Γεωργία Παπαστάθη, Γιάλτρα Εύβοιας

ΚουρκουτόΥλικά

300 γρ. αλεύρι σταρένιο κοσκινισμένο

1,5 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

500-600ml. γάλα φρέσκο

250 γρ. μαλακό ανθότυρο

500 γρ. ντόπια φέτα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

100ml ελαιόλαδο

½ κ.γ. βούτυρο

Για το φινίρισμα

Ροδοπέταλα

Κορφούλες δυόσμου

 Τρόπος παρασκευής

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα ταψί και στη συνέχεια το βάζουμε τον φούρνο να «κάψει».

Κουρκουτό 2Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και προσθέτουμε την φέτα σπασμένη με το χέρι ή το πιρούνι, τον ανθότυρο λιωμένο, το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπείκιν πάουντερ.

Ζυμώνουμε με το χέρι μας προκειμένου να έχουμε έναν χυλό που δεν είναι πηκτός αλλά αραιός. Τελευταία στιγμή ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βγάζουμε το καυτό ταψί από τον φούρνο και με προσοχή αδειάζουμε τον χυλό, κουνώντας το ταψί για να καλύψει όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε το κουρκουτό στους 180οC για 30 λεπτά περίπου.

Πρέπει ολόγυρα να ροδοκοκκινήσει και να είναι τραγανή αυτή η ιδιότυπη αλευροτυρόπιτα της Εύβοιας.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε σε πιάτα ή πιατέλες διακοσμώντας με ροδοπέταλα και κορφούλες δυόσμου ή βασιλικού.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 30-06-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2022