Σήμερα το απογευματάκι είπα να κάνω λίγο στην άκρη από την κουζίνα. Η γυναίκα μου η Σοφούλα φυσικά, όπως πάντα, κάνει τα δικά της θαύματα.
Την απόλαυσα κυριολεκτικά να φτιάχνει τί άλλο; Τους πατροπαράδοτους Χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες. Απαραίτητο γιορτινό γλύκισμα, που κάθε σπιτικό λίγο πολύ φροντίζει να εφοδιάζεται τούτες τις μέρες.
Εμείς σας παρουσιάζουμε απόψε τους σπιτικούς αφράτους και πεντανόστιμους κουραμπιέδες της Σοφούλας μου!
Κουραμπιέδες της Σοφίας
Από τον Σταύρο και την Σοφία Τσαλαμπούνη
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. φυτίνη
150 γρ. βούτυρο
200 γρ. άχνη
1 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
200 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο
χυμό από μισό λεμόνι
μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το βούτυρο και τη φυτίνη λίγη ώρα και μετά προσθέτουμε την άχνη και αφήνουμε να χτυπηθούν στο μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να γίνει σαν σαντιγί.
- Προσθέτουμε το αυγό και μετά το κονιάκ με το λεμόνι.
- Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και μετά σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
- Πλάθουμε και τέλος ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και .. ευχόμαστε:
«Καλές γιορτές και του χρόνου!»