

Μια τροφή εύκολη που μπορούμε να την παρασκευάσουμε με πολλούς τρόπους είναι το κουνουπίδι. Το κουνουπίδι ή ανθοκράμβη, που σημαίνει το λουλούδι του λάχανου είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι φτωχό σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο, ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Το κουνουπίδι θα πρέπει να έχει άσπρο χρώμα, να είναι καθαρό, συμπαγές και σφιχτό και η φρεσκάδα του φαίνεται από τα εξωτερικά πράσινα φύλλα που πρέπει να είναι ολόφρεσκα. Επίσης τα φύλλα που συνήθως τα πετάμε έχουν πολλές βιταμίνες και είναι εύγευστα. Το κουνουπίδι δεν πρέπει να είναι παραβρασμένο γιατί χάνει τις βιταμίνες.
Το κουνουπίδι τρώγεται βραστό με ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο λεμόνι ή καπαμά με κόκκινη σάλτσα, η ακόμα και σούπα σαν κρέμα.
Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή κουνουπίδι τουρσί για να σας συντροφεύει όλη τη Σαρακοστή. Το συνοδεύουμε στο τραπέζι μας με κόκκινες ή πράσινες πιπεριές και αγγουράκια τουρσί η κάπαρη με καπαρόφυλλα. Η επιλογή δική σας.
Κουνουπίδι τουρσί
Από τον Νίκο Τσάγκρη, Executive chef του εστιατορίου «Νίκος» Αμαλιάδα
Υλικά
1 κιλό κουνουπίδι
3 φλ. μηλόξιδο
3 φλ. νερό
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 μικρό λεμόνι σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1/4 κ.γ. κόκκους πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ανακατεύουμε το ξύδι, το νερό, το αλάτι.
Σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο βάζουμε στον πάτο 2 φέτες λεμονιού, από πάνω τις φέτες σκόρδου, τα πιπεριά και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το μείγμα προσθέτουμε το κουνουπίδι.
Όταν ξαναρχίσει να βράζει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με λαβίδα ή πιρούνα βγάζουμε προσεκτικά το κουνουπίδι και το βάζουμε προσεκτικά στο βάζο.
Προσθέτουμε και το υγρό της άλμης και βάζουμε από πάνω 2-3 φέτες λεμόνι.
Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι ερμητικά.
Αφήνουμε να κυρώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.
Το αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον 24 να «ψηθεί» πριν το καταναλώσουμε.
Όσο μένει τόσο παίρνει τα αρώματα.



















