

Το κουνουπίδι είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού ξεχειλίζει από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μια κούπα ωμό κουνουπίδι αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ. υδατανθράκων ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψης βιταμίνης C, που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ και το 10% της βιταμίνης Β6 και φολικό οξύ. Επίσης αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
H Bάσω πάντα επιλέγει θρεπτική και νόστιμη πρώτη ύλη για τις γευστικές της δημιουργίες που είναι εύκολες και στην παρασκευή τους.
Κουνουπίδι καπαμά
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
5 σκελίδες σκόρδου
2 φλιτζάνια ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
2 φύλλα δάφνης
Μισό ποτήρι κρασιού ξύδι δυνατό
3 ποτήρια νερό ζεστό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το πλένουμε καλά, το κόβουμε σε μπουκέτα.
Το βάζουμε για 10 λεπτά σε λεκάνη με νερό και ξύδι για να είμαστε σίγουροι ότι καθαρίστηκε καλά.
Το σουρώνουμε καλά και το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε αρκετά και σοτάρουμε το κουνουπίδι γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Σοτάρουμε και τις 5 σκελίδες σκόρδου σε μέτρια φωτιά.
Μεταφέρουμε το σοταρισμένο κουνουπίδι και το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε.
Σβήνουμε με το μισό κρασοπότηρο λευκό ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και βράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να μείνει με το λαδάκι του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό.
Σερβίρουμε.