Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν – Ένα νόστιμο μαμαδίστικο φαγητό

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά σας θα το λατρέψουν. Είναι ένας καλός τρόπος για να συνηθίσουν να τρώνε το μπρόκολο και το κουνουπίδι και να ξεφύγουν από τις πατάτες τηγανητές και τα μακαρόνια.

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας αφού πλημμυρίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Έτσι έρχεται σε μια διατροφική αρμονία η χρήση τυριών και κρέμας γάλακτος που δίνουν αυτό το νόστιμο αποτέλεσμα.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα λίγο πριν το σερβίρετε.

Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν 1

 Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

 Υλικά για 4 άτομα

350 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μέτριες φούντες

250 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μέτριες φούντες

250 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, πεκορίνο,

γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα ή ανάμεικτα)

3 αβγά

1½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος, ελαφριά

30 γρ. βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν 2

Τρόπος παρασκευής

 Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι να ζεματιστούν για 5-7 λεπτά.

 Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

 Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα ή με μίξερ χειρός.

 Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί, αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυράντοχο σκεύος, στρώνουμε ανάμεικτα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, πασπαλίζουμε με λίγο λευκό πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα του γιαουρτιού.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.

Κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν 3

 Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να χλιάνει λίγο και τότε σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός που θα επικρατεί στην Ελλάδα για σήμερα 16 Οκτωβρίου 2024
Επόμενο άρθροΑριστερά χωρίς θέλγητρα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος