Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Το Κέντρο Διαχείρισης και Πρόληψης Ασθενείων (CDC) των ΗΠΑ το έχει κατατάξει στην 24η θέση στην λίστα με τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.
Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόνον 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων, ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φολικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου
Το πολύ θρεπτικό κουνουπίδι ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, είναι αντιφλεγμονώδες ενισχύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και συμβάλλει στην απώλεια βάρους, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ακόμα η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ ενισχύει την υγεία των οστών, την απορρόφηση του ασβεστίου.
Μπορούμε να σερβίρουμε το κουνουπίδι σαν σαλάτα ή συνοδευτικό, σαν κυρίως γεύμα με ντομάτα ή κουρκουμά ή σαν φουρνιστό au gratin όπως μας το ετοίμασε ο πολυβραβευμένος μας chef Kώστας Γεωργατζάς και μας προτείνει και μια απίθανη κρέμα γραβιέρας.
Η συνταγή δική σας:
Kουνουπίδι au gratin
Από τον πολυβραβευμένο executive chef Κώστα Γεωργατζά
Υλικά για 4 άτομα
1 κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
2 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
6 φέτες μπέικον, κομμένο σε κομμάτια
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
30 γρ βούτυρο
40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
200 γρ γραβιέρα, τριμμένη
50 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
2 αυγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, κόβουμε τα μπουκετάκια και ζεματάμε για 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
Το κρυώνουμε αμέσως και το σουρώνουμε. Αφήνουμε το κουνουπίδι στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την κρέμα γραβιέρας.
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά με το σύρμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια, τη γραβιέρα, τα αυγά και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο «να κάψει» και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε φέτες για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπέικον συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα σε κύβους, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε δύο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ταψί ή πυρέξ αδειάζουμε τη μισή κρέμα γραβιέρας στη βάσει και βάζουμε από πάνω τα μπουκετάκια κουνουπιδιού.
Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με το κρεμμύδι, το μπέικον, την ντομάτα και περιχύνουμε την υπόλοιπη κρέμα γραβιέρας.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 180 – 200° μέχρι να αποκτήσει ένα ροδοκόκκινο χρώμα, το κουνουπίδι.
Αν θέλουμε περισσότερο χρώμα μπορούμε να ανοίξουμε το γκριλ για τα τελευταία 5 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.