Κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού, πορτοκάλι και μέλι – Θρεπτικά και νόστιμα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού, που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και είναι gluten free. Το πορτοκάλι και η κανέλα Κεϋλάνης χαρίζουν γεύση ξεχωριστή και το μέλι μια γλυκιά επίγευση. Ότι καλύτερο για τους φίλους τους vegan, vegetarian αλλά και εκείνους που επιλέγουν gluten free άλευρα.

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού πορτοκάλι και μέλι 1

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού, πορτοκάλι και μέλι

από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος

Yλικά

150 ml. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβιθιού, gluten free

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού πορτοκάλι και μέλι

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι ή λικέρ πορτοκαλιού για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το baking powder, την κανέλα και ρίχνουμε βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ξεφουρνίζουμε και αραδιάζουμε τα κουλουράκια πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβιθιού πορτοκάλι και μέλι 2

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν, γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην χώρα για σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 20 Απριλίου 2023