Κοτόσουπα της μαμάς – Δυναμωτική και νόστιμη

Τώρα που ξεκινάν τα κρύα καλό θα είναι να φτιάχνουμε για την οικογένειά μας φαγητά που μιλάνε στην καρδιά … για να τους ευχαριστήσουμε.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πάντα μου άρεσε η κοτόσουπα, βάλσαμο που έφτιαχνε η μαμά μου, με μπόλικο λεμόνι από τη λεμονιά του κήπου μας.

Η ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών χαρίζει νοστιμιά και ζεστασιά. Μου άρεσε να καθαρίζει το κοτόπουλο και μάλιστα τα κομματάκια κοτόπουλου που μας έβαζε στη σούπα τα περνούσε λίγο από το γκριλ, έτσι για να πάρουν χρώμα.

Από λαχανικά χρησιμοποιούσε πράσο, σελινόριζα ή καρότα που έδιναν μια ξεχωριστή γεύση. Σούρωνε όμως το ζωμό και τα έβγαζε γιατί δεν άρεσαν στον αδελφό μου.

Κάποιες φορές περνούσε από το μπλέντερ όλα τα λαχανικά και τα έριχνε στην κοτόσουπα. Επίσης το φρέσκο τζίντζερ τριμμένο δίνει μια γευστική πινελιά ξεχωριστή, τώρα όμως λόγω ειδικών συνθηκών με την Κίνα δεν το συνιστώ.

Η συνταγή της μαμάς μου δικής σας.

Κοτόσουπα της μαμάς 2

Κοτόσουπα της μαμάς

Υλικά

2 κιλά κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα

1 πράσο, κομμένο στα τρία

 Μισή σελινόριζα, μικρού μεγέθους

Αλάτι

Φρεσκοτριμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι κουσκουσάκι ή κριθαράκι ή ρύζι

Για το αυγολέμονο

2 φρέσκα αυγά

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.γ κορν φλάουρ

Κοτόσουπα της μαμάς

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το πράσο και τη σελινόριζα και ρίχνουμε 3 λίτρα νερό για να καλύπτει εντελώς το κοτόπουλο.

Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε την επιφάνεια μέχρι να καθαρίσει με τρυπητή κουτάλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά,  σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 60-90 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν πρόκειται για κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.

Αμέσως μετά βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο. Το καθαρίζουμε και αν θέλουμε το περνάμε και λίγο από το γκριλ για να πάρει λίγο χρώμα αρέσει περισσότερο στα παιδιά.

Σουρώνουμε το ζωμό και αφαιρούμε τα λαχανικά.

Βάζουμε το ζωμό και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζυμαρικό ή ρύζι. Βράζουμε για λίγα λεπτά ανάλογα με το ζυμαρικό.

Ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί.

Στο διάλυμα των αυγών ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα.

Παίρνουμε λίγο από τη σούπα και αραιώνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας με το σύρμα.

Περιχύνουμε την κοτόσουπα με το αυγολέμονο ανακατεύοντας.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία την κοτόσουπα για λίγο μέχρι να γίνει λίγο πιο πηκτή, ανακατεύοντας.

Σερβίρουμε την κοτόσουπα και ρίχνουμε σε κάθε βαθύ πιάτο και κομμάτια κοτόπουλου και αν θέλουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2024