Η αγαπημένη μου θεία Σοφία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα… παιδιά δεν είχε και έτσι ήμουν τυχερή γιατί μου έκανε όλα τα χατήρια, της άρεσε να με κακομαθαίνει… και έφτιαχνε αριστοτεχνικά τα φαγητά που αγαπούσα.
Ήταν εκείνη που πρώτη με μύησε στην κουζίνα των αρωμάτων… Η καταγωγή της από την Κωνσταντινούπολη και η ζωή της όλη στην κουζίνα … όπου ετοίμασε επικά γεύματα για τους αγαπημένους της φίλους και συγγενείς.
Μια από τις νόστιμες συνταγές της που ενδείκνυται για παιδιά ετοίμασα προχθές και σας την παρουσιάζω.
Κοτόπουλο πιλάφι αλά πολίτα
Υλικά
1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
3 φλιτζάνια του καφέ φιδέ
1 ποτήρι του νερού ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
1 κουταλιά βούτυρο αλατισμένο
1 κουταλιά σησαμέλαιο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
1 φύλλο δάφνης
Για το φινίρισμα
Μαιντανό φρέσκο ή μάραθο
Σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο σησαμέλαιο ψήνουμε το στήθος κοτόπουλου.
Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές για να πάρει χρώμα και το αφήνουμε να ψηθεί για λίγο σκεπάζοντάς το και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Μόλις ψηθεί το κόβουμε σε κομμάτια και το διατηρούμε ζεστό σκεπασμένο με μεμβράνη.
Σε κατσαρόλα λίωνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει σοτάρουμε το φιδέ ανακατεύοντας μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου, προσθέτουμε τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να βράσει περίπου για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου ανακατεύοντας ελαφρά.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
Αφήνουμε λίγο ακόμα σκεπασμένη τη κατσαρόλα να αναδυθούν τα αρώματα και σερβίρουμε με λίγο μαιντανό στην άκρη ή από πάνω.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε βράζουμε το κοτόπουλο αντί να το ψήσουμε.
Μπορούμε να σοτάρουμε τον φιδέ και όπως είναι τραγανός να τον προσθέσουμε στο ρύζι πριν το σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε επιλεκτικά το ρύζι με το χαρμάνι των τυριών που αγαπάμε.