Ένα φαγητό για όλες τις εποχές του χρόνου. Γίνεται εύκολα και είναι πολύ νόστιμο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρέατος όπως αρνί, κατσικάκι, μοσχάρι ή χοιρινό.
Εμείς το δοκιμάσαμε στην ομορφότερη πλατεία των Βαρδουσίων σκεπασμένη με πλατάνια, δροσερά νερά στο πέτρινο χωριό Διχώρι για χειρός της βραβευμένης cheffe Μαρίνας.
Κοτόπουλο με χόρτα ανοιξιάτικα
Aπό τη Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe, «Το μαγαζί του χωριού», Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κοτόπουλο
2 μαρούλια
2 πράσα
½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια
Άνηθος
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια χυμός
ζωμό από το φαγητό
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σοτάρουμε με το 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε μια πιατέλα σκεπασμένο.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά, τα πράσα και τον άνηθο
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, τα πράσα και μετά τα μαρούλια και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν.
Τότε προσθέτουμε το κρέας, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι καυτό νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30 – 35 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε καθαρό και στεγνό μπολ χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
Με το σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να «χτυπάμε» μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού και στο τέλος μερικές κουτάλες ζωμό από το φαγητό, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα με το φρικασέ και ανακατεύουμε ελαφρά ή ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί 5 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και δίπλα έχουμε ζεστό ψωμί ή παξιμάδια για ατελείωτες «βούτες»…