Kοτόπουλο καπαμά με πουρέ πατάτας – Ένα αγαπημένο comfort food

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και είναι ιδανική για παιδιά και ηλικιωμένους αφού το κοτόπουλο είναι ξεκοκαλισμένο με λαχανικά και πουρέ πατάτας.

Η Μαρίνα το σερβίρει στο νέο της εστιατόριο Porto, δίπλα στη θάλασσα, στο Γαλαξίδι.

Νοστιμιά που μένει…

Kοτόπουλο καπαμά με πουρέ πατάτας 1

  Kοτόπουλο καπαμά με πουρέ πατάτας

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου βραβευμένη cheffe, εστιατόριο Porto, Γαλαξίδι

Υλικά για 4 άτομα

1 κοτόπουλο ολόκληρο

1 κρεμμύδι ξερό

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 πράσο

3 μανιτάρια λευκά

1 κ.σ. οψωμοτύρι ή τυρί κατίκι Δομοκού

Μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

200 ml χυμό ντομάτα

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πάπρικα γλυκιά

 Για το πουρέ

4 πατάτες

10 γρ βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγο τυρί τριμμένο

Kοτόπουλο καπαμά με πουρέ πατάτας 2

 Τρόπος παρασκευής

 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο.

 Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι.

 Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

 Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη πάπρικα και ανακατεύουμε ελαφρά.

 Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το οψωμοτύρι, το τοπικό κρεμώδες τυράκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε στην άκρη.

 Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το σουρώνουμε και ξεκινάμε να το ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας κόκκαλα και πέτσες.

 Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα της σάλτσας και του τυριού. Ανακατεύουμε ελαφρά και το βάζουμε σε ταψί.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 40 λεπτά.

 Παράλληλα ετοιμάζουμε τον πουρέ

 Σε μια κατσαρόλα βράσουμε τις πατάτες

Μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις περνάμε σε μια σίτα πιέζοντας με ένα κουτάλι

Μόλις λιώσουν είναι έτοιμες, τις βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Kοτόπουλο καπαμά με πουρέ πατάτας 3

Στο τέλος προσθέτουμε και λίγο τυρί τριμμένο και ο πουρές είναι έτοιμος.

 Σερβίρουμε βάζοντας σαν βάση τον πουρέ και από πάνω το κοτόπουλο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 1 Ιουνίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 1 Ιουνίου 2025