Κοτοπιτάκια της Μαρίνας – Βουνίσια χειμωνιάτικη γεύση

Τα κοτοπιτάκια γεννήθηκαν, από την προσπάθεια να πείσουμε τον ανιψιό μου να δοκιμάσει έστω μια φορά το κοτόπουλο, που δήλωνε πεισματικά ότι δεν του άρεσε.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στο πανέμορφο πέτρινο Διχώρι, των Βαρδουσίων, εκεί σε αυτή την απίθανη πλατεία του χωριού, την πλατανοσκεπασμένη που «εποπτεύει» τα βουνά μέχρι τη λίμνη του Μόρνου, μια χειμωνιάτικη μέρα ζήτησα από το Μαρινάκι,  να μας φτιάξει μια κοτόσουπα αυγολέμονο, η αλήθεια είναι ότι λατρεύω αυτές τις σούπες της.

Κρατήσαμε λίγο κοτόπουλο και το αρωματίσαμε με τις πιπεριές, προσθέσαμε και τυράκια αγαπημένα και κάναμε πιτάκια που αρέσουν πολύ στον ανιψιό μου.

Έτσι μέσα στο φύλλο που ήταν λαχταριστό και ξεροψημένο είχαμε «κρύψει» το κοτόπουλο.

Τα πιτάκια έγιναν τόσο νόστιμα, που ο ανιψιός μου ξετρελάθηκε και από τότε μας υποχρεώνει, όταν έχουμε κοτόπουλο στο σπίτι να του φτιάχνουμε πιτάκια.

Με δυό λόγια βρήκαμε τον μπελά μας … αλλά τα πιτάκια της Μαρίνας τα αγαπάμε πολύ και για αυτό το λόγο μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας.

Κοτοπιτάκια της Μαρίνας

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, του εστιατορίου «Το μαγαζί του Χωριου» Διχώρι Φωκίδας

Υλικά

2 πακέτα φύλλα για πίτες χωριάτικο

1 κοτόπουλο, περίπου 800 γρ.

2 φύλλα δάφνης

2 κόκκους μπαχάρι

1 φέτα λεμονιού

300 γρ. πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες, ψιλοκομμένες

200 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σπασμένη με το πιρούνι

200 γρ. τυρί Κατίκι Δομοκού

50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

3  κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ποτήρι λευκό κρασί, μαλαγουζιά ή μοσχοφίλερο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

Ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τα φύλλα

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

1 κρόκο και λίγο γάλα

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε αλάτι, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοβράσει. Λίγο πριν το τέλος βάζουμε μια φέτα λεμόνι και  μετά από 5 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει και αμέσως μετά αφαιρούμε τα κόκκαλα,  κρατάμε το ψαχνό και το ψιλοκόβουμε. Το κοτόπουλο καθαρισμένο που χρειαζόμαστε είναι 500 γραμμάρια.

Σουρώνουμε το ζωμό κοτόπουλου και αν θέλουμε κάνουμε και μια ωραία κοτόσουπα ή τον κρατάμε στο ψυγείο σκεπασμένο για να τον χρησιμοποιήσουμε για σάλτσες.

Σε κατσαρόλα πλατιά σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κοτόπουλο και προσθέτουμε τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας και μόλις μαλακώσουν οι πιπεριές «σβήνουμε» με το κρασί.

Μόλις εξατμισθεί το κρασί προσθέτουμε τη ρίγανη, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και αφήνουμε να κρυώσει.

Παράλληλα ξεδιπλώνουμε τα φύλλα και έτσι όπως είναι κόβουμε κάθετα σε 5 λωρίδες.

Μόλις κρυώσει το κοτόπουλο προσθέτουμε τη φέτα, τη γραβιέρα και το κατίκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και με το πινέλο τα περνάμε με ελαιόλαδο και ανά δύο φύλλα γεμίζουμε με τη γέμιση. Στην άκρη των φύλλων βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε τα κοτοπιτάκια σε τρίγωνα.

Στρώνουμε μια λαδόκολα στο ταψί και αραδιάζουμε τα πιτάκια μας.

Σε φλιτζάνι ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και με ένα πινέλο περνάμε τα κοτοπιτάκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Βγάζουμε τα κοτοπιτάκια από το φούρνο και προσοχή δεν πρέπει να τα σκεπάσουμε.