Κοτόπιτα της Ζηνοβίας – Μια από τις ωραιότερες και νοστιμότατες πίτες!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια από τις ωραιότερες πίτες που έχω δοκιμάσει… ατενίζοντας το πανέμορφο Αίγιο από ψηλά.

Η πίτα είναι πολύ νόστιμη και εύκολη να γίνει και εννοείται ότι για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο.

Η συνταγή είναι της ηπειρώτισσας μητέρας της αγαπημένης μου φίλης.

Χρυσούλα Χρηστιά
Η Χρυσούλα Χρηστιά με την κοτόπιτα στα ψηλά του Αιγίου

Η Χρυσούλα είναι εξαιρετική επιστήμονας, αγαπά το Αίγιο και προωθεί το γαστρονομικό πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον τουρισμό της Αιγιάλειας με τον καλύτερο τρόπο.

Κοτόπιτα της Ζηνοβίας 1

Γιορτινή Κοτόπιτα της Ζηνοβίας

Από την Χρυσούλα Χρηστιά, χαρισματική μαγείρισσα και γεωπόνο, Αίγιο

Υλικά για 8 άτομα

Για τη γέμιση

2 στήθη από κοτόπουλο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

300 γρ. τυρί γραβιέρα-πεκορίνο, τριμμένο

2 κούπες ρύζι Καρόλινα

1-2 πιπεριές κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες, κομμένες σε κύβους

50 γρ. φρέσκο βούτυρο

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Φύλλο για πίτα χωριάτικο

Επιλεκτικά

Ζύμη για φύλλο χειροποίητο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Νερό, όσο πάρει

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ξύδι

Κοτόπιτα της Ζηνοβίας 2

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε το φύλλο.

Σε μια κεραμική λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και προοδευτικά το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Αφήνουμε «να ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.

Με τον πλάστη ανοίγουμε 4 φύλλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με 1 ½ λίτρο νερό. Προσθέτουμε αλάτι και ένα ολόκληρο κρεμμύδι.

Αφού βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφού κρυώσει το ξεψαχνίζουμε. Τον ζωμό τον κρατάμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο, τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί.

Σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό που πρέπει να είναι 3 ποτήρια περίπου και αφήνουμε να πάρει βράση.

Το προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα μας.

Σε ταψί προσθέτουμε στη βάση ελαιόλαδο, απλώνουμε καλά και στρώνουμε το πρώτο χειροποίητο ή 2 έτοιμα φύλλα, προσθέτουμε τη γέμιση και στρώνουμε καλά, τοποθετούμε τα άλλα 2 φύλλα από πάνω.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C, στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου, εξαρτάται από τον φούρνο.

Κοτόπιτα της Ζηνοβίας 3

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά και η βάση της πίτας και ανάλογα την βγάζουμε ή ψήνουμε λίγο ακόμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023