Ένα Κυριακάτικο comfort food, που αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους. Είναι μια πρωτότυπη παρουσίαση του κοκκινιστού κοτόπουλου που εντυπωσιάζει.
Ο χαρισματικός ηπειρώτης chef Θανάσης Τάσσος, στις γευστικές του δημιουργίες χρησιμοποιεί εξαιρετική πρώτη ύλη από τοπικά προϊόντα της γενέθλιας γης του.
Κοτομπουκιές με χυλοπιτάκι κοκκινιστό
Από τον Θανάση Τάσσο, executive chef, εστιατόριο Θamon, Ιωάννινα
Υλικά για 4 άτομα
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου
1 μπούτι κοτόπουλου
Μισό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
Λίγο σέλερυ, ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Μισό ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
Μισό κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μισό φύλλο δάφνης
1 ποτηράκι λευκό κρασί
3-4 φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. χυλοπιτάκι
20 γρ. βούτυρο
50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Για το πανάρισμα
Πάνκο ή φρυγανιά
1-2 αυγά χτυπημένα
Λίγο αλεύρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κοτόπουλο για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και το φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
Ξεψαχνίζουμε με το χέρι το κοτόπουλο και κάνουμε μπαλίτσες στο μέγεθος που θέλουμε και τις πανάρουμε.
Τις ρολάρουμε αρχικά στο αλεύρι, τινάζουμε και τις περνάμε από το αυγό και μετά από το πάνκο και τηγανίζουμε τις μπαλίτσες κοτόπουλου σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Σουρώνουμε και πάλι το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το χυλοπιτάκι και βράζουμε, ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Στο τέλος προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και το βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Στη βάση του πιάτου βάζουμε το χυλοπιτάκι και στη μέση τις μπαλίτσες κοτόπουλου.
Πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα ψιλοτριμμένη και λίγο σχοινόπρασο.