Κοντοσούβλι χοιρινό – Ρουστίκ γεύση απολαυστική

Η φίλη μου η Έφη ζει τον χειμώνα στη Γερμανία και πολύ το συνηθίζει να καλεί φίλους τα Σαββατοκύριακα για να ψήσουν στη φωτιά…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το κοντοσούβλι της είναι περιώνυμο και το συνδυάζει με τζατζίκι, καλοψημένες πιτούλες στη φωτιά, πατατούλες τηγανητές  και ωραίες σαλάτες. Οι γερμανοί ξετρελαίνονται και το κοντοσούβλι φεύγει στο λεπτό, τα λουκάνικα και τα φιλέτα μένουν για αργότερα…

Με το κοντοσούβλι οι πίτες δένουν αρμονικά ειδικά οι σπανακόπιτες και ένα ωραίο κόκκινο κρασί κάνει το γεύμα ονειρικό.

Αν θέλουμε μπορούμε να διανθίσουμε τη γεύση βάζοντας ανάμεσα στο κρέας και κρεμμύδια ή πιπεριές διαφόρων χρωμάτων.

Κοντοσούβλι χοιρινό

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά 

1.200 γρ. χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλα καρέ από τον κρεοπώλη

2 μεγάλες  ντομάτες σφικτές

1 μεγάλη πιπεριά πράσινη ή πορτοκαλί

Για τη μαρινάδα

Μουσταρδα απαλή με μέλι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Θυμάρι

Ρίγανη

Ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Ρίγανη

Χυμό λεμονιού και φέτες

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Παίρνουμε τα ξυλάκια για το κοντοσούβλι και αφού τα βρέξουμε τα περνάμε με χυμό λεμονιού αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας.

Κόβουμε τις ντομάτες και την πιπεριά σε κομμάτια αφαιρώντας τα σπόρια και κρατώντας μόνον τη σάρκα.

Περνάμε το κρέας στα ξυλάκια και ανά δύο ή τρία κομμάτια κρέατος περνάμε την πιπεριά ή τις ντομάτες.

Βάζουμε το κοντοσούβλι στο μπολ με την μαρινάδα και το αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη. Στο ενδιάμεσο το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Ψήνουμε το κοντοσούβλι στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά να μην αρπάξουν και το γυρίζουμε σταδιακά για 20-25 λεπτά.

Αν δεν έχουμε bbq μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου μας για 20-25 λεπτά αφού τον προθερμάνουμε καλά και γυρίζουμε το κοντοσούβλι και από τις δύο πλευρές για να μην αρπάξουν.

Μόλις τα κατεβάσουμε από τη φωτιά τα πασπαλίζουμε με ρίγανη και ρίχνουμε και χυμό λεμονιού.

Σερβίρουμε με καλοψημένες πιτούλες, τζατζίκι και σαλάτα.