Κολοκυθόπιτα της θείας Πηνελοπίτσας – Επική πίτα

Κολοκυθόπιτα

Η θεία Πηνελοπίτσα, ήταν Αρσακειάδα… μεγαλωμένη με πιάνο και γαλλικά. Ήταν δασκάλα και επειδή δεν είχε παιδιά έκανε όλα τα χατίρια στα ανίψια της… Θυμάμαι πάντα περίμενα τις Κυριακές που μας έφερνε φιστίκια Αιγίνης και σοκολάτες και τα έβαζε σε πολύχρωμα σακουλάκια ένα για κάθε ανίψι… 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Στην κουζίνα ζωγράφιζε… κυριολεκτικά στα ζυμαρικά ήταν αστέρι και οι πίτες ήταν πραγματικά επικές. Η τυρόπιτα ανεβαστική, η μπουγάτσα κανελάτη και η κολοκυθόπιτα η καλύτερη… η γεύση έχει γράψει δυνατά στη μνήμη μας…

Η ξαδέλφη μου η Κανέλα, που είναι η μεγαλύτερη είχε γράψει τη συνταγή όπως ακριβώς την έφτιαχνε η θεία. Ευτυχώς κληρονόμησε την μαεστρία στην κουζίνα και αν έχει χρόνο ανοίγει και φύλλο, διαφορετικά  φτιάχνει την πίτα  με φύλλο κρούστας περίπου 450 γρ.

Θυμάμαι όταν νήστευε … πράγμα που γινόταν συχνά έβαζε αντί για τυρί λίγο ρύζι και αν ήθελε να την κάνει πιο ανεβαστική έβαζε καρύδια «για να την κρατήσουν λίγο…» όπως έλεγε.

Η συνταγή δική σας…

Κολοκυθόπιτα της θείας Πηνελοπίτσας

Υλικά

3 φλιτζάνια του τσαγιού κολοκύθι τριμμένο

800 γραμμάρια τυρί φέτα σπασμένη με πιρούνι

100 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή κασέρι

8 με 10 φρέσκα αυγά χωριάτικα

8 φύλλα χειροποίητα ή μισό κιλό φύλλο κρούστας

μισό φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Τρόπος Παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι και το αλατίζουμε για λίγο προκειμένου να κατεβάσει τα υγρά του.  Έτσι δεν λασπώνει η πίτα μας.

Στύβουμε καλά το κολοκύθι και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ μεγάλο μαζί με τα χτυπημένα αυγά, το τυρί φέτα, που το σπάμε με το πιρούνι και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.

Αφού βουτυρώνουμε το ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε ένα ακόμα φύλλο από πάνω.

Προσθέτουμε λίγη γέμιση από πάνω και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε ένα φύλλο κατσαρό βουτυρώνουμε και ρίχνουμε και πάλι λίγη γέμιση που την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Την καλύπτουμε με ένα φύλλο κατσαρό βουτυρώνουμε και ξανά ρίχνουμε τη γέμιση. Αφήνουμε και δύο φύλλα ίσια από πάνω,  που δεν τα βουτυρώνουμε ανάμεσα αλλά τα ραντίζουμε με νερό για να μην κολλήσουν.

Από πάνω ψεκάζουμε με λίγο νερό και περιχύνουμε την επιφάνεια  και με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Μαζέψουμε όμορφα στο ταψί τις άκρες των φύλλων γιατί αυτό δείχνει τη μαεστρία της μαγείρισσας.

Προσοχή  δεν χαράζουμε την πίτα αλλά την κόβουμε αφού τη βγάλουμε από το φούρνο αφήνοντάς την να κρυώσει.

Αν θέλουμε βάζουμε και κανένα μυριστικό χόρτο μαϊντανό, μυρώνια, καυκαλήθρες αν είναι η εποχή τους για πιο ωραίο άρωμα και γεύση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Μόλις ροδίσει καλά από πάνω και ψηθεί από κάτω την βγάζουμε.

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά, χωρίς να την σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 02-03-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 2 Μαρτίου 2021