Κoλοκυθοκεφτέδες Πηλιορείτικοι – Γεύση ξεχωριστή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι κεφτέδες αρέσουν σε όλους είτε είναι με κρέας, είτε με λαχανικά. Η αρμονία των υλικών χαρίζει μια ξεχωριστή πινελιά. Δίπλα σε πλούσια σαλάτα θα μπορούσε να είναι πλήρες γεύμα. Οι κεφτέδες σερβίρονται και σαν ορεκτικό συνοδεύοντας την μπύρα ή το κρασί.

Εμείς σας δίνουμε και τις δύο εκδοχές στη συνταγή είτε φτιάξετε τους κεφτέδες φουρνιστούς ή τηγανητούς.

Η επιλογή δική σας.

Κoλοκυθοκεφτέδες Πηλιορείτικοι 1

Κoλοκυθοκεφτέδες Πηλιορείτικοι

Από τον ευρηματικό chef Απόστολο Πάτρα, εστιατόριο Κάρδαμο, Μακρυνίτσα

Υλικά για 4 άτομα

5 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα

2 καρότα, τριμμένα

¼ σελινόριζα, τριμμένη

1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι, τριμμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

2 αυγά, χτυπημένα

Μια πρέζα κύμινο, σε σκόνη

Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

Για το σερβίρισμα

Dip γιαουρτιού ή sour cream ή σάλτσα ντομάτας

Κoλοκυθοκεφτέδες Πηλιορείτικοι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε σουρωτήρι τα τριμμένα κολοκύθια και τα τρίβουμε ελαφρά αλατίζοντάς τα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθούν».

Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα, τη σελινόριζα, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, τα αυγά, το κύμινο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί για να «δέσει» το μείγμα προσθέτουμε και λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος και στο σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Σε ένα ταψί έχουμε βάλει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τους κεφτέδες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά. Τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά με λαβίδα.

Για τηγανητούς κεφτέδες.

Αν θέλουμε τα κεφτεδάκια κλασικά τηγανητά τότε ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο.

Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές για 3 λεπτά την κάθε πλευρά και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Κoλοκυθοκεφτέδες Πηλιορείτικοι 2

Σερβίρουμε τους κεφτέδες με dip γιαουρτιού ή σάλτσα ντομάτας στη νηστίσιμη εκδοχή του και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Καραούσογλου: In Memoriam – Γράφει ο Dr. Σίμος Ανδρονίδης
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 21 Ιουλίου 2022