Κολοκυθοκεφτέδες μοναστηριακοί αρτυμένοι – Ευλογημένοι και νόστιμοι

Κολοκυθοκεφτέδες μοναστηριακοί αρτυμένοι

Ο Πατέρας Δοσίθεος είναι μεγάλη μορφή της καλογερικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  και έχει γράψει ένα απίθανο βιβλίο, ίσως από τα πιο πλήρη της μοναστηριακής πραγματικότητας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τον επισκέφθηκα στη Μονή και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιάτα του που έτυχε να έχει για την μεσημεριανή τράπεζα του Μοναστηριού.

Οι κολοκυθοκεφτέδες του είχαν ωραία τυριά της Ευρυτανίας και τα κολοκύθια ήταν από το μποστανάκι τους μια που το μοναστήρι τους είναι κάπως απομονωμένο.

Ένας φιδίσιος δρόμος δύσκολος τον κρατά μακριά από το Καρπενήσι και τους πολλούς αλλά χαίρεται γιατί το μοναστήρι του επισκέπτονται οι πιο ψαγμένοι… που θέλουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς.

H λίμνη του φράγματος των Κρεμαστών και του Μέγδοβα

Η φύση ονειρική και η μονή θα έλεγα είναι ο άγρυπνος φρουρός της υπέροχης λίμνης του φράγματος των Κρεμαστών και του Μέγδοβα.

Ο Πατέρας μας είπε ότι όταν θέλει τους κολοκυθοκεφτέδες νηστίσιμους άλλωστε οι περισσότερες ημέρες είναι για εκείνον νηστεία τότε αφαιρεί το τυρί και βάζει μυριστικά χόρτα και βοτάνια που η Ευρυτανία έχει πολλά…

Κολοκυθοκεφτέδες μοναστηριακοί αρτυμένοι 

Από τον Πατέρα Δοσίθεο, Ιερά Μονή Παναγιάς Τατάρνας, Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανία

Υλικά

1 κιλό κολοκύθια μέτρια τρυφερά χωρίς σπόρους

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα και φέτα

4 φρέσκα αυγά

Λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή λίγη τριμμένη φρυγανιά

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

δυόσμος ψιλοκομμένος ή ρίγανη

Τρόπος Παρασκευής

Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκύθια και τα αλατίζουμε ελαφρά.

Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε τα τυριά, το δυόσμο, το πιπέρι, τα αυγά, την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι για να έχουμε μια απαλή ζύμη.

Πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες και τους πιέζουμε λίγο να γίνουν πλακουτσωτοί.

Τους αλευρώνουμε για να τηγανιστούν καλύτερα.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.

Βάζουμε με τρυπητή κουτάλα τους κολοκυθοκεφτέδες και μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, τους γυρίζουμε από την άλλη.

Σε μια πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες για να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.

Τους σερβίρουμε ολόγυρα στην πιατέλα και στη μέση βάζουμε μια κρέμα γιαουρτιού και ίσως βραστά κολοκυθάκια που αρέσουν πολύ στον Πατέρα Δοσίθεο.