Γεύση «φευγάτη» πολύ νόστιμη και θρεπτική αφού διατηρεί τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στο ακέραιο.
Όταν μάλιστα προέρχεται από το μποστανάκι σας ή ακόμα καλύτερα είναι άνυδρο όπως τα νησιώτικα τότε η γεύση είναι στα ύψη… Εσείς μπορείτε να διαλέξετε το κρεμώδες τυρί που προτιμάτε… Εμείς στην Φολέγανδρο το απολαύσαμε με το ντόπιο τυράκι, το σουρωτό και με πέστο μάραθο που δίνει ιδιαίτερη γεύση.
Στο σπίτι το δοκίμασα με κάπαρη και πέστο άγριων χόρτων. Είναι πιάτο που γίνεται κυριολεκτικά σε 10 λεπτά και είναι σκέτη γκουρμεδιά.
Η συνταγή δική σας.
Κολοκυθάκια Καρπάτσιο με πέστο μάραθου και τυρί κρέμα.
Από την Μαρία Τζώρτζη, μαγείρισσα του εστιατορίου Veggera Καραβοστάση Φολεγάνδρου
Υλικά
6 μικρά κολοκύθια
200 γρ. τυρί Σουρωτό Φολεγάνδρου ή κρεμώδες τυρί επιλογής σας
Λίγο ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Για το Πέστο Μάραθου
150 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
50 γρ. κουκουνάρι
1/4 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Για το φινίρισμα
Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
Μια περασιά πέστο μάραθου
Για το πέστο μάραθου
Σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι «καβουρδίζουμε» το κουκουνάρι.
Βάζουμε στο μούλτι τα υλικά του πέστο και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τα κολοκυθάκια
Τα πλένουμε πολύ καλά και αφού τα περάσουμε με καθαρή πετσέτα για να φύγει το νερό τα κόβουμε με την βοήθεια του πίλερ ή με κοφτερό μαχαιράκι σε λεπτές λωρίδες.
Aν έχει πολλά σπόρια τα αφαιρούμε με το μαχαίρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και το τρίβουμε με το χέρι μας.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα κολοκυθάκια και ρίχνουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι μας.
Προσθέτουμε το σουρωτό ή όποιο άλλο τυρί χρησιμοποιήσουμε και στο τέλος περιλούζουμε με το πέστο μάραθου.
Σερβίρουμε σε πιάτο τα κολοκυθάκια και στο επάνω μέρος βάζουμε ένα βολάκι από το τυρί.
Περιχύνουμε με το πέστο και λίγο ελαιόλαδο το πιάτο ολόγυρα και πασπαλίζουμε με κουκουνάρι.