Mοναστηριακής κουζίνας συνέχεια … από την Iερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»
Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, δίπλα στο φαράγγι του Ενιπέα, το βουητό του νερού, ηχεί μουσικά στα αυτιά μας. Με δέος και συνάμα θαυμασμό «πλησιάζουμε» τις ψηλές κορυφές στεφανωμένες με λευκό πέπλο ομίχλης. Εδώ ο χρόνος σταματά. Ξάφνου μπροστά μας, η επιβλητική Μονή του Αγίου Διονυσίου. Εμβληματική μορφή της πνευματικής ζωής, ο χαρισματικός Ηγούμενος Πατέρας Μάξιμος.
Ο φροντισμένος καταπράσινος περίβολος, ενισχύει την εντύπωση τόπου ιερού, θαρρείς, απομονωμένου από τον έξω κόσμο. Οι καλλιεργητικές προσπάθειες τονίζουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα της Μονής που ασκείται παράλληλα με το έντονο πνευματικό γίγνεσθαι.
Τα «ποιήματα» στο κηροπλαστείο, στα εργαστήρια θυμιάματος, αγιογραφίας, βιβλιοδεσίας, συνυπάρχουν με την έντονη πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, τις εξομολογήσεις, τις διδαχές, τα συνέδρια. Η προσήλωση και η αφοσίωση στον Θεό είναι αισθητή σε κάθε μεριά της Μονής.
Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Μονή νοιώθω χαρούμενη, θαρρείς και είμαι προστατευμένη από τον έξω κόσμο… Η κουζίνα τους νομίζω ότι είναι από τις νοστιμότερες μοναστηριακές, ίσως γιατί γίνεται με αγάπη περισσή…
Κoλοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια
Από τον Πατέρα Πορφύριο
Υλικά
6-7 κολοκύθια φρέσκα μέτρια
350 γρ. ρύζι καρολίνα
150 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι ελαιόλαδο (μοιρασμένο σε 2 μέρη)
1 ποτήρι νερό ζεστό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια πρέζα κύμινο
Για την σάλτσα
2 καρότα κομμένα στην μέση
1 πατάτα κομμένη στην μέση
2 κρεμμύδια ξερά
Χυμό από ένα λεμόνι
5 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι.
Το αφήνουμε για 2 λεπτά και «σβήνουμε» με κρασί.
Προσθέτουμε τον μαιντανό, τον άνηθο και συμπληρώνουμε με νερό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. 5 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Βράζουμε χωριστά σε τρία κατσαρολάκια τα καρότα, την πατάτα και τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό. Σε 25 λεπτά θα είναι έτοιμα. Τα περνάμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα πετάμε.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια προσεκτικά και τα βάζουμε στον «ταβά» που κάνει το φαγητό νόστιμο και δεν κολλάει.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι την μέση, μέχρι να καλυφθούν τα κολοκυθάκια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Στην σάλτσα προσθέτουμε και λίγο ζουμί από τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια.
Αφήνουμε τα κολοκυθάκια να σιγοβράσουν σκεπάζοντας την κατσαρόλα και ανακινούμε 2-3 φορές για να μην κολλήσουν.
Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και τον μαιντανό.
Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Σε 10 λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε.
Το πιάτο μας έχει εξαιρετική ισορροπία γεύσης και αρώματος.
Μικρά μυστικά
Αν θέλετε να ετοιμάσετε τα κολοκυθάκια την Παρασκευή που τρώμε αλάδωτα μπορούμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια με νερό. Απλά χρειάζονται τριπλάσιο χρόνο και θα γίνουν διάφανα και ελαφριά για το στομάχι. Αντί για ελαιόλαδο στην σάλτσα θα προσθέσουμε 3 κουταλιές ταχίνι και θα έχουμε εξαιρετική γεύση.