Κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα αυγολέμονο – Ένα ποίημα καλοκαιρινό…

Η Μαριλού είναι παιδική μου φίλη, δεινή μαγείρισσα και σήμερα καθηγήτρια Πανεπιστημίου διαπρεπής. Θυμάμαι όταν ήταν πέντε χρονών έφτιαχνε τα καλύτερα μπισκότα και αργότερα έκανε και συνεχίζει να κάνει τα πιο εντυπωσιακά τραπεζώματα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Όλα στην εντέλεια… Όλα τα φαγητά ακόμα και τα πιο σύνθετα τα ετοιμάζει με ευκολία ζηλευτή. Στις γευστικές της δημιουργίες δίνει μια νότα εξωτική πάντα. Ξέρει να χρησιμοποιεί τα μπαχαρικά και να χαρίζει αρμονία ακόμα και στο πιο απλό φαγητό.

Οι πρώτες ύλες κάθε φαγητού είναι επιλεγμένες και δεν διστάζει να πάει από τη Φιλοθέη στους Αμπελοκήπους για να βρει το κατάλληλο κρέας…

Το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγητό είναι τα κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα αυγολέμονου και μου το έφτιαξε, το απολαύσαμε, το φωτογράφισα και σας δίνουμε τη ακριβή συνταγή.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα αυγολέμονο

Από τη Μαριλού Ιωαννίδη, δεινή μαγείρισσα, Αθήνα

Υλικά

10 κολοκύθια μεγάλα και φρέσκα

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από λάπα περασμένος δύο φορές

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κρεμμυδάκια πράσινα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

200 γρ. ρύζι Καρολίνα

1 ποτήρι κρασί λευκό, ροδίτη ή μοσχοφίλερο

Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ζεστό

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

χυμός από 2 λεμόνια

λίγο χλιαρό νερό

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε το κοτσάνι τους.

Αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια με το εργαλείο ή ένα κουταλάκι με τρόπο ώστε να παραμείνει λεπτό το εξωτερικό του κολοκυθιού. Αυτό έχει σημασία στη νοστιμιά και να γίνει πιο εύκολα η γέμιση.

Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό του κολοκυθιού.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4 λεπτά. Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει καμιά βράση ακόμα.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κολοκύθια αφήνοντας ένα δάκτυλο περίπου κενό.

Στρώνουμε στην κατσαρόλα κλωναράκια μαϊντανού και άνηθου για να μην κολλήσουν τα γεμιστά μας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε μέχρι λίγο πάνω από τη μέση το ζωμό λαχανικών.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει την αφήνουμε 30-45 λεπτά τουλάχιστον και δοκιμάζουμε το ρύζι. Θέλει προσοχή μην διαλυθούν τα κολοκύθια.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε μπολ βάζουμε μια κουταλιά νερό και χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα καλά και προσθέτουμε μετά τους κρόκους χτυπώντας λίγο και αμέσως μετά βάζουμε λίγο λίγο το λεμόνι.

Ρίχνουμε στο μπολ λίγο ζωμό από την κατσαρόλα, την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα κολοκύθια.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσει το αυγολέμονο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.