Κόκορας με χυλοπίτες – Αυθεντική Πηλιορείτικη γεύση

Στη κουκλίστικη Τσαγκαράδα, στη καρδιά του Πηλίου, η φίλη Λένα Στεργιοπούλου, που υπηρετεί 30 χρόνια τον τουρισμό και είναι η ψυχή του περίφημου εστιατορίου της Αλέκας, ήταν η επίλεκτη ξεναγός μου στο πρόσφατο οδοιπορικό μου. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γνώρισα τον τόπο της μέσα από τα δικά της μάτια και τον αγάπησα… Το Πήλιο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου.  Το φθινόπωρο όμως το λατρεύω. Είναι ίσως αυτή η πρωινή ομίχλη, το χρώμα των φύλλων, τα κυκλάμινα, τα μανιτάρια, τα νερά που τρέχουν πιο ορμητικά, τα γεφύρια, οι πηγές, τα κάστανα που μαζεύω, τα βατόμουρα που λατρεύω, τα αρώματα της γης…

Στην Τσαγκαράδα εντυπωσιακός ο μνημειακός χιλιόχρονος πλάτανος της Αγ.Παρασκευής,  η πλατεία τους ιδανικός τόπος  για καφεδιές και συζητήσεις με τις πρώτες ηλιαχτίδες… Η Τσαγκαράδα μου ξυπνά τη ρομαντική μου διάθεση… και εννοείτε φωτογραφίζω κάθε τι που με προκαλεί… Λατρεύω τα άλογα και εδώ η ιππασία ενδείκνυται όπως και η ποδηλατάδα. Οι καταβάσεις φαραγγιών… που εντυπωσιάζουν τους φίλους μου δεν είναι η πρώτη μου επιλογή  … για να λέμε την αλήθεια…

Πηλιορείτικο αρχοντικό ξενώνας

Με δυο λόγια η Τσαγκαράδα είναι ο Παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού. Προσφέρεις τόσες δραστηριότητες που αποκλείεται να πλήξετε… και το βράδυ δίπλα στο τζάκι που τριζοβολάει  με ένα ωραίο κρασάκι … οι εξομολογήσεις είναι πιο αυθόρμητες. Την επόμενη φορά που θα ερωτευθώ εδώ θα φέρω τον καλό μου…

Η Λένα ασχολήθηκε και με τη «μύησή μου» στα μυστικά της Πηλιορείτικης κουζίνας, που είναι νόστιμη και αυθεντική αφού τα υλικά είναι αγνά και μοναδική φιλοξενία τα κάνει ονειρικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα ψητά τους, το σπετσοφάι, τα τσιτσίραυλα, το χοιρινό με τα φασόλια, τις απίθανες σαλάτες, τον τραχανά που φτιάχνει η Λένα, τις πίτες και τα γλυκά τους. Τα βατόμουρα του κουταλιού με ξετρέλλαναν όπως και το κάστανο που είναι στην εποχή τους… Στο ξενώνα «Αleka’ s House» η διαμονή αξέχαστη και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα φεύγοντας ζητείστε να πάρετε κάποια από τα καλούδια τους.

Δείτε οπωσδήποτε φεύγοντας το εργαστήριο κεραμικής Eroterra, της Ευαγγελίας Μαρίνου, που μου δάνεισε κάποια έργα της για τη φωτογράφιση των πιάτων της Λένας.

Κόκορας με χυλοπίτες

Από τη Λένα Στεργιοπούλου, του περίφημου εστιατορίου “Αλέκας”, Τσαγκαράδα

Υλικά:

1 κόκορα κομμένο σε 4 κομμάτια

500 γρ. χυλοπίτες χειροποίητες

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

2 κ. σ πελτέ ντομάτας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Η Λένα Στεργιοπούλου και ο τραχανάς από τα χεράκια της

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κόκορα και τον γυρίζουμε με μια λαβίδα να ροδίσει από τις δύο πλευρές. Τότε «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας και λίγο ακόμα.

Αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά τουλάχιστον.

Προσθέτουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει καλά εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα του κρέατος. Δοκιμάζουμε και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τις χυλοπίτες.

Αφήνουμε να βράσουν από 5-8 λεπτά ανάλογα την ένδειξη της συσκευασίας.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά  να πέσει η θερμοκρασία.

Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο πρώτα τις χυλοπίτες και δίπλα τον κόκορα.

Πασπαλίζουμε με μίγμα τυριών ή μυζήθρα ξερή για πιο ρουστίκ γεύση.

Προηγούμενο άρθρο Τσουνάμι ή κυματάκι; Μπροστά στην Όμικρον, η παγκόσμια οικονομία αναρωτιέται
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου 2022