Το Καρπενήσι φημίζεται για τις αληθινές γεύσεις, τις αυθεντικές που μαθαίνονται από την γιαγιά στην εγγονή και ακολουθούνται πιστά.
Αυτό είναι το μυστικό της νοστιμιάς τους… τα φρέσκα τοπικά υλικά που χρησιμοποιούνται και η αρμονία του πιάτου. Τίποτα δεν είναι περιττό όλα μετρημένα …
Το καλύτερο σπιτικό φαγητό σε ταβέρνα το έχω δοκιμάσει στο «Πανόραμα» του Κώστα Αρκουμάνη, στο κέντρο του Καρπενησίου.
Είναι φιλόξενος και κατέχει τα μυστικά και την τέχνη της κουζίνας του.
Αν βρεθείτε στο Καρπενήσι πηγαίνετε οπωσδήποτε να φάτε στην ταβέρνα του και θα με θυμηθείτε.
Απίθανες γεύσεις σε φιλικές τιμές.
Μια από τις συνταγές του που μας εμπιστεύτηκε την μοιραζόμαστε μαζί σας.
Κόκορας Καρπενησιώτικος κρασάτος
Από τον Κώστα Αρκουμάνη, ταβέρνα Πανόραμα, Καρπενήσι
Υλικά
1 κόκορας 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο Καρπενησίου
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια ή χοντροτριμμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το πασπάλισμα
Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Τρόπος παρασκευής
Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο και τον κρατάμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα σε όλες τις πλευρές.
Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε τον κόκορα με τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του κόκορα και μόλις πάρει μια βράση «σβήνουμε» με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη.
Ανακινούμε λίγο την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει τον κόκορα. Το σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 50 λεπτά ίσως και λίγο περισσότερο γιατί εξαρτάται από το κρέας.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε πιπέρι και αλάτι και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Ετοιμάζουμε και χερίσιες τηγανιτές πατάτες που τις περιχύνουμε με τη σάλτσα του κόκορα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τις πατάτες και τον κόκορα με τυρί κεφαλογραβιέρα.