

Μια επική γευστική δημιουργία που ξυπνά αναμνήσεις…
Ένα μαμαδίστικο φαγητό που αρέσει πολύ.
Όταν μάλιστα ο κόκορας είναι χωριάτικος τότε η γεύση εκτοξεύεται.

Η Βάσω τον έφτιαξε με παπαρδέλες, αλλά προσωπικά μου αρέσει περισσότερο με χοντρά μακαρόνια.
Κόκορας χωριάτικος με παπαρδέλες
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κόκορας, 1-1 ½ κιλό, κομμένος σε μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 ml συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1/2 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1 σφηνάκι κρασί κόκκινο
Μισή κούπα ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
500 γρ. παπαρδέλες χωριάτικες
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κόκορα γυρίζοντας από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε με λαβίδα το κρέας και τον αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και τότε ρίχνουμε λίγο λίγο τον ντοματοχυμό και τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Aνακατεύουμε ανά διαστήματα.
Πάντως στο τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, τα σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε βούτυρο στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ζυμαρικά ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2 λεπτά.
Σε πιάτο βάζουμε τα ζυμαρικά και δίπλα τον κόκορα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως.