Κιουνεφέ, το τηγανητό γλυκό – Μια αυθεντική Πολίτικη γεύση.

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Καλημερίζω όλους τους φίλους, αλλά και τις φίλες αναγνώστριες του Έμβολος. Σήμερα λέω να σας ταξιδέψω στην ανατολή και στη μεγαλοπρεπή Βασιλεύουσα, για να φτιάξουμε παρέα ένα μοναδικό γλυκό. Όταν επισκεφθήκαμε την «Πόλη των πόλεων», την Κωνσταντινούπολη, στην πλατεία Ταξίμ υπήρχε ένα ζαχαροπλαστείο που έφτιαχνε μπροστά στους πελάτες το υπέροχο «κιουνεφέ».

Φυσικά ήταν αδύνατον να αντισταθούμε και να μη δοκιμάσουμε αυτό το τόσο διαφορετικό και σπάνιο τηγανητό γλυκό.

Σταύρος Τσαλαμπούνης
Ο Σταύρος Τσαλαμπούνης στην Πόλη.

Ρώτησα τους φίλους μου εκεί και μου είπαν πως γίνεται, οπότε κι εγώ σας παρουσιάζω την γνήσια εκδοχή του. Υπάρχουν και άλλες πολλές φυσικά.

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 6

Κιουνεφέ, το τηγανητό γλυκό

Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά (για 4 άτομα):

200 γρ. κανταΐφι

150 γρ. βούτυρο αγελαδινό

200 γρ. μοτσαρέλα

Για το σιρόπι:

200 γρ. νερό

250 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

4-5 γαρύφαλλα

Χυμό μισού λεμονιού

 Μία χούφτα φιστίκια Αιγίνης επάνω (αν θέλουμε προσθέτουμε και μέσα)

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 6

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο. Αλείφουμε το τηγάνι και βάζουμε το μισό κανταΐφι.

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 3

Το αλείφουμε με το μισό βούτυρο και βάζουμε τη μοτσαρέλα.

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 4

Έπειτα το υπόλοιπο κανταΐφι και πάλι το βούτυρο επάνω.

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 5

Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου και από τις δύο πλευρές

Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε σιγά σιγά.

Κιουνεφέ το τηγανητό γλυκό 2

Σβήνουμε και το αφήνουμε να τραβήξει.

Τρώγεται και ζεστό ή κρύο.

Προηγούμενο άρθροΖωντανή μετάδοση αγώνα Α ΕΠΣΗ: Νίκη Αγκαθιάς – Μακροχώρι
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου 2021