Κάθε φορά που πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη θα δοκιμάσω κιουνεφέ με τους φίλους «παίζουμε» ένα παιχνίδι ανακαλύπτοντας της Πόλης τα καλύτερα. Έτσι γίνεται ψηφοφορία και βγαίνει το καλύτερο που κοινοποιείται σε όλους τους φίλους.
Την τελευταία φορά πήγα στο απίθανο ζαχαροπλαστείο λουκουματζίδικο που βρίσκεται στο Tαξιμ, το Hakkizade Hafiz Mustafa, που στέκει εκεί από το 1864.
Οι μπακλαβάδες με φιστίκι, τα λουκούμια 20 διαφορετικών ειδών, το γλυκό κάστανο και το κιουνεφέ από τα καλύτερα. Τα γαλατένια γλυκά του με άφησαν αδιάφορη. Αξίζει από εκεί να πάρετε και τα δωράκια σας για την Ελλάδα.
Το κιουνεφέ έχει πολλά μυστικά καταρχήν για την παρασκευή του χρησιμοποιείται το τυρί dil peyniri, που είναι σε κορδόνια, και έχει χαρακτηριστική γεύση.
Στην Ελλάδα θα το βρείτε μόνο σε delicatessen με προϊόντα από την Πόλη. Επίσης το βούτυρο που χρησιμοποιείται είναι βουβαλίσιο, θα το βρείτε εύκολα ακόμα και στα super market.
Το τυρί μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μοσταρέλα, ανθότυρο, κασέρι Μυτιλήνης που είναι πιο κοντά στη γεύση. Το κιουνεφέ σερβίρεται καυτό σε σαγανάκι.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ταψάκια και να τα φυλάξουμε σκεπασμένα στην κατάψυξη οπότε τα ψήνουμε στο φούρνο και τα σιροπιάζουμε και είναι έτοιμα σαν να τα φτιάξαμε εκείνη την ώρα.
Εμείς ζητήσαμε τη συνταγή για εσάς … έτσι να χαρείτε το αυθεντικό κιουνεφέ…
Κιουνεφέ πολίτικο
Υλικά για 4 ταψάκια
1 πακέτο φύλλο κανταϊφι, περίπου 500 γρ.
150 γρ. βούτυρο βουβαλίσιο ή αγελάδας, λιωμένο
400 γρ τυρι dil ή ανθότυρο ή μοτσαρέλα ή κασέρι σε λεπτές φετούλες ή χοντροτριμμένο
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml νερό
Λεμονοχυμό φρέσκο από μισό λεμόνι
Μισό κ.γ βανίλια
Για το πασπάλισμα και το άλειμμα
Μισό φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Μισή κούπα βούτυρο
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε στο τραπέζι τα φύλλα κανταίφι και τα «ξάνουμε» ή το ξεπλέκουμε μέσα στα δάκτυλά μας, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα φύλλα ώστε να μην είναι πολύ μακριά και να είναι πιο εύκολα στην παρασκευή του γλυκού μας.
Αν έχουμε το αυθεντικό τυρί το dil peyniri, που είναι κορδόνια το χρησιμοποιούμε όπως έχει. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε μοτσαρέλα ή κασέρι Μυτιλήνης ή ανθότυρο ή όποιο άλλο τυρί μας αρέσει.
Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο με προσοχή να μην «κάψει».
Χωρίζουμε τα φύλλα σε 4 μέρη.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 20 εκ. και απλώνουμε το μισό από τα φύλλα της κάθε δόσης. Το πιέζουμε για να είναι η επιφάνειά του σχεδόν επίπεδη.
Πασπαλίζουμε με το ένα τέταρτο του τυριού ώστε να καλύψει την επιφάνεια του φύλλου.
Απλώνουμε και την άλλη δόση του φύλλου, πιέζουμε και πάλι και ρίχνουμε λίγο βούτυρο.
Κάνουμε ακριβώς το ίδιο για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους και να ψηθεί και η βάση.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Θα πρέπει να υπολογίζουμε από την ώρα που κοχλάζει 3 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο και είναι καυτό ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.
Το αφήνουμε λίγο να σταθεί και πασπαλίζουμε το κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης μπόλικο.