Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της, που μέσα στα αέρινα χειροποίητα φύλλα τους «κρύβουν» ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών από τυριά και άγρια χόρτα μέχρι κρέας, τραχανά ή ακόμα και όσπρια.
Οι πίτες ορίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι στο γαστρονομικό πολιτισμό. Μάλιστα, η Περιφέρεια και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς Ελλάδας θέλοντας να διασώσουν, να αναδείξουν και να προωθήσουν τον γαστρονομικό πλούτο και τα θαυμαστά προϊόντα της περιοχής τους εκδίδουν τον «Γαστρονομικό Χάρτη της Στερεάς Ελλάδας».
Η έρευνα, η μελέτη και η καταγραφή αυτή θα βοηθήσει ώστε όλοι να γνωρίσουμε την ενδιαφέρουσα γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής, πολλά από τα οποία είναι ΠΟΠ.
Η πίτα που παρουσιάζουμε είναι από το Διχώρι, των πανέμορφων Βαρδούσιων, εκεί στον ορεινό όγκο της Φωκίδας. Η Μαρίνα Κουτσοπούλου, μια νέα κοπέλα μετά τις σπουδές της εγκατέλειψε την Αθήνα και γύρισε στο χωριό του παππού και πραγματικά κατόρθωσε να αναβιώσει τις γαστρονομικές παραδόσεις τους χθες …Τις γευστικές της δημιουργίες απολαύσαμε στο “Μαγαζί του Χωριού”.
Κιμαδόπιτα με πράσο και γραβιέρα
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, “Το μαγαζί του Χωριού” Διχώρι Φωκίδας
Υλικά
Για το φύλλο
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 ποτηράκι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ροδίτη
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
Νερό χλιαρό «όσο πάρει», 1 ποτήρι και λίγο ακόμα
Για το φινίρισμα των φύλλων
3 κ.σ. νισεστέ
Λίγο ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα αυγά
180 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
4 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ντομάτες ώριμε, τριμμένες
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή ροδίτης
1 κ.γ πελτέ ντομάτας
Αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι ανοίγοντας στη μέση μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε τα υγρά, το κρασί, το ελαιόλαδο, το νερό σιγά σιγά και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και να ξεκολλά από τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» η ζύμη για 1 ώρα.
Παράλληλα σε κατσαρόλα με λίγο νερό βράζουμε τα πράσα για 8 λεπτά για να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι για 3 λεπτά και ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί λίγο το αλκοόλ.
Στο μπολ που έχουμε τις τριμμένες ντομάτες ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στον κιμά, τα πράσα, τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της γέμισης.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αυγό, ανακατεύοντας καλά. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το τηγάνι με τη γέμιση σκεπασμένο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες και με τον πλάστη ανοίγουμε τα 4 λεπτά φύλλα. Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τα φύλλα με νισεστέ.
Λαδώνουμε ένα ταψί ρηχό για πίτα, στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το «περνάμε» με ελαιόλαδο. Στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο.
Προσθέτουμε τη γέμιση και στρώνουμε την επιφάνειά της ώστε να είναι ομοιόμορφη.
Την σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο το «περνάμε» με ελαιόλαδο και από πάνω στρώνουμε το τελευταίο φύλλο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και νερό και τρυπάμε το φύλλο με το πιρούνι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 80 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα και να ψηθεί η βάση.
Βγάζουμε από το φούρνο την πίτα και αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να την σκεπάσουμε για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.