Κελέμια του Μπεμπέλη – Μούρλια γεμιστά κρεμμύδια

Στο Γαλαξίδι, τα κελέμια είναι το εμβληματικό τους φαγητό και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πολύ νόστιμα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έχουν αυτή την γλύκα του φουρνιστού κρεμμυδιού και είναι παραγεμισμένα σε κάθε φύλλο με κιμά ζυμωμένο με αρωματικά και λουσμένο στο κονιάκ. Η νοστιμιά τους «γεννά» γευστικές αναμνήσεις και θέλεις να γυρίσεις εδώ, να τα απολαύσεις μια φορά ακόμα.

Το Γαλαξίδι είναι κουκλίστικο έτσι και αλλιώς οπότε έχετε ένα λόγο παραπάνω να θέλετε να επιστρέψετε. Αν πάτε δοκιμάστε και το απίθανο πρωινό της Χρυσούλας στο ξενοδοχείο  Ganimede, που η διαμονή είναι εμπειρία…

Η συνταγή δική σας

Κελέμια του Μπεμπέλη

Από τον Μπεμπέλη, Παραδοσιακή ταβέρνα, Γαλαξίδι

Υλικά για 8 άτομα

10 μεγάλα κρεμμύδια ξανθά

Για τη γέμιση

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό

800γρ. χοιρινό κιμά ή μοσχαρίσιο

2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα

¼ του φλιτζανιού κονιάκ

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το σερβίρισμα

Γιαούρτι με δυόσμο

Για την σάλτσα

2 φλιτζάνια τριμμένες ώριμες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη

2/3 φλιτζανιού  ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα χαράζουμε με κάθετη τομή μέχρι την καρδιά.

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα ένα.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια μπασίνα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, το ελαιόλαδο, την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τα κρεμμύδια και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Χωρίζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών, τα ανοίγουμε και με το κουταλάκι προσεκτικά βάζουμε τη γέμιση που έχουμε φτιάξει.

Κλείνοντας στο χέρι μας, το κρεμμύδι και τη γέμιση δημιουργούμε ένα σχήμα ντολμά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.

Μόλις τελειώσουμε περιχύνουμε τα κελέμια με το ελαιόλαδο, το φρέσκο χυμό ντομάτας και ότι υγρά έχουν απομείνει από το μείγμα.

Εάν δεν έχουν πολλά υγρά συμπληρώνουμε λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα κελέμια να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.

Στη μέση του πιάτου βάζουμε μια κουταλιά γιαούρτι με αρωματικά