Ένα κέικ που αρέσει πολύ και συνδυάζει αρμονικά αγαπημένες γεύσεις. Πορτοκάλι και σοκολάτα, ο απόλυτος συνδυασμός. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Το καλύτερο snack για το σχολείο, για το γραφείο, για την εκδρομή. Στο σπίτι θα συνοδέψει ευχάριστα τον καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα.
Η Εύη όπως και η μητέρα της Χρυσούλα Παπαλέξη φημίζονται για το απίθανο και πολυβραβευμένο πρωινό που σερβίρουν στο ξενοδοχείο τους.
Μια γαστρονομική εμπειρία …
Κέικ πορτοκαλιού με σοκολάτα
Από την Εύη Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά για μια φόρμα
230 γρ. βούτυρο εκλεκτό
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
230 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
60 ml. γάλα
35 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
40 ml. χυμό πορτοκάλι
Tρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε.
Μόλις ρίξουμε το ένα αυγό πρέπει να έχει ενσωματωθεί για να συνεχίσουμε στο επόμενο.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μπολ για να φτιάξουμε με το ένα το μείγμα με το πορτοκάλι και το άλλο το μείγμα με το κακάο και τη σοκολάτα.
Στον ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή σοκολάτα.
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ.
Ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα, το μείγμα σοκολάτας και το μείγμα πορτοκάλι, μέχρι να τελειώσουν τα δύο μείγματα.
Με ένα ξυλάκι ή με τη λάμα από ένα μαχαίρι κάνουμε οχτάρια ώστε να μπλεχτούν τα δυο μείγμα.
Κάνουμε 2-3 ανακατέματα και τέλος για να μην χαθεί το σχέδιο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις και ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και ροδίσει ολόγυρα.
Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνό το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ «να σταθεί» στη φόρμα για 15 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει.
Τότε κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε περιχύνουμε το κέικ με λιωμένη σοκολάτα.
Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες και στην κατάψυξη μέσα σε δοχείο για 3 μήνες.