Ένα απίθανο κέικ που τόσο εύκολα. Η καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το κάρδαμο και οι ξηροί καρποί του χαρίζουν γεύση μοναδική.
Ότι καλύτερο για να συνοδεύσετε τον καφέ σας κάθε στιγμή της ημέρας.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιστίκια με αμύγδαλα ή ακόμα και με κουκουνάρι που δένει αρμονικά με το καρότο.
Κέικ καρότου με καρύδια και φιστίκια Αιγίνης
Από τον Ηλία Ζεφκιλή, διακεκριμένο private chef
Υλικά για 6 – 8 άτομα
1 κούπα αλεύρι που «φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 αυγά
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα καρότο, τριμμένο
1 βανίλια ή 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
2 κ.σ. καρύδια, σε μικρά κομμάτια
Μισό φλιτζάνι φιστίκια Αίγινας, κομμένα στη μέση
Μισή κ.γ κάρδαμο, σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε το καρότο και βροχηδόν το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
Ρίχνουμε και τα φιστίκια, τα καρύδια, το κάρδαμο, το αλάτι και την κανέλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε αντικολλητική ή βουτυρωμένη φόρμα ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα, για 25 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαιράκι και αν αυτό βγει καθαρό βγάζουμε το κέικ από το φούρνο.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ μας πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει καλά.
Το βάζουμε σε πιατέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.