Όταν πριν κάποια χρόνια η ανέχεια υπήρχε στα περισσότερα σπίτια, ψάχνανε τρόπους να χορτάσει το στομάχι και να υπάρχει φαγητό όσο γίνεται περισσότερο.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό, με λίγο κιμά και πολύ αλεύρι έφτιαχναν τη συνταγή αυτή. Την έκανε και η Μικρασιάτισσα μάνα μου και προσωπικά για μένα ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά. Την έφτιαξα λοιπόν σήμερα, κάνοντας ένα «φλας μπακ» στο παρελθόν και στα χρόνια της αθωότητας.
Κεφτέδες με κουρκούτι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Κιφτέδες με ζμι (κεφτέδες με ζουμί) ή με κουρκούτι, η βάση είναι το αλεύρι.
Υλικά:
½ κιλό κιμά ανάμικτο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Ψωμί μπαγιάτικο
Μαϊντανό
Δυόσμο
2 αβγά
Αλάτι, Πιπέρι, Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής:
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε. Έπειτα σε λίγο ελαιόλαδο καβουρδίζουμε 3 κουταλιές αλεύρι και προσθέτουμε χλιαρό νερό, αρκετό να σκεπάσει σχεδόν τους κεφτέδες που τους ρίχνουμε αφού ξεκινήσει η βράση.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε 10 λεπτά περίπου, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι και σκόρδο για πιο έντονη γεύση.
Τρώγονται ζεστά γιατί αν μείνουν πηχτώνει το κουρκούτι (τότε δεν μας πείραζε όπως και να ταν).
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδας Έμβολος, με τις ευχές μου για καλό καλοκαίρι!