Κεφτέδες κρασάτοι της σχάρας παραγεμιστοί με ελιές «σαν γλειφιτζούρια»

Γεύση που ξετρελαίνει γιατί κλείνει μέσα της όλη την χαρά της άνοιξης. Το κρασί δίνει μια άλλη γευστική νότα όταν μάλιστα πρόκειται για το μοσχοφίλερο, Μαντινεία Σεμέλη τότε μιλάμε για «απογείωση» …

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Με τον ταλαντούχο chef Βαγγέλη Κουμπιάδη περιδιαβαίνουμε το αμπελοτόπι της Νεμέας, τον τόπο του αγιωργήτικου και προσκεκλημένοι του Οινοποιείου Σεμέλη, μαγειρεύουμε γεύσεις με κρασί. Η θέα εκπληκτική σαν από αεροπλάνο… τα βουνά ολόγυρα και στην καρδιά κρύβεται η μεγαλύτερη οινική ζώνη του αγιωργήτικου… Το οινοποιείο εκπλήσσει με την αρχιτεκτονική του, τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του και την θαυμαστή κάβα του. Στην κουζίνα του Οινοποιείου ο Βαγγέλης εμπνευσμένος από τον τόπο δημιούργησε πιάτα που θα αγαπηθούν…

Εμείς σας δίνουμε δύο συνταγές για κρασάτους κεφτέδες και  μαιντανοσαλάτα που μπορείτε να τους συνοδεύσετε μαζί με τις πατάτες τηγανητές ή τον πουρέ…

Κεφτέδες κρασάτοι της σχάρας παραγεμιστοί με ελιές «σαν γλειφιτζούρια»

Από τον executive chef Βαγγέλη Κουμπιάδη 

 Υλικά

Για τους κεφτέδες

500 γρ. κιμά μοσχάρι ή 300 μοσχαρίσιο και 200 χοιρινό

50 γρ. ψωμί ψίχα

100 ml κρασί μοσχοφίλερο, Μαντινεία Νασιάκου

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Δυόσμο φρέσκο

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι

Για την σάλτσα ντομάτας

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

Ελαιόλαδο

2 κ.σ. κρασί μοσχοφίλερο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε την ψίχα ψωμιού με το κρασί μέχρι να μουλιάσει.

Στίβουμε το ψωμί στα χέρια μας μέχρι να φύγουν τα υγρά του.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε καλά.

Στο τέλος ρίχνουμε και το κρασί και ξαναζυμώνουμε.

Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον για να αναδυθούν τα αρώματα.

Ζυμώνουμε σε κεφτέδες και στην μέση βάζουμε την ελιά.

Ψήνουμε στο γκριλ τους κεφτέδες γυρίζοντας και από τις δύο μεριές για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Σε τηγάνι σοτάρουμε τις ντομάτες σε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρια και την ρίγανη.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και «σβήνουμε» με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Σερβίρουμε την ντομάτα πάνω από κάθε κεφτέ.

Στην μέση σερβίρουμε ρόγες σταφυλιού «λουσμένες» σε γλυκό κρασί.

Μικρά μυστικά

Οι κεφτέδες μας σερβίρονται και με μαιντανοσαλάτα που είναι πολύ αρωματική.

Ο Βαγγέλης, μας δίνει την συνταγή χρησιμοποιεί 1 ματσάκι μαιντανού ψιλοκομμένο, 1 ποτήρι πλιγούρι μουλιασμένο σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και ελαιόλαδο. Τέλος, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.