Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο – Υπέροχη γεύση με άρωμα Ελλάδας

Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο

Υπέροχη γεύση με άρωμα Ελλάδας. Τα κεφτεδάκια είναι γεύση που χαρακτηρίζει την κουζίνα μας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η κάθε περιοχή τα διανθίζει με δικά της μυστικά άλλοι βάζουν λίγο κύμινο, άλλοι τυρί φέτα σε τρίμα, άλλοι βρέχουν ή τρίβουν επτάζυμα παξιμάδια ή ακόμα τρίβουν πράσο. Μια ακόμα ιδέα είναι να τηγανίσετε πασπαλίζοντάς τα με ελάχιστο σιμιγδάλι ψιλό.

 Πάντως αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τα κεφτεδάκια είναι ο δυόσμος και το κρεμμύδι.

Με την ίδια ακριβώς συνταγή μπορείτε να κάνετε κεφτεδάκια κοτόπουλου ή γαλαπούλας.

Δίπλα στα κεφτεδάκια σερβίρουμε μια πλούσια πράσινη ή χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού ή ντομάτας για να βουτάμε τα κεφτεδάκια. Στα παιδιά αρέσει πολύ και η παρουσίαση σαν σουβλάκι με ντοματάκια ή πιπερίτσες ή πατάτες.

Η συνταγή δική σας από τον φίλο Σταμάτη

Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο

Από τον Σταμάτη, Chef στη Κέρκυρα

Υλικά

1 κιλό κιμάς μοσχάρι περασμένος 2 φορές

2 κ.σ. ξίδι από κρασί

5 κ.σ. ούζο

5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα

2 μέτριες ντομάτες τριμμένες

1 αυγό

6 – 7 κ.σ. δυόσμο φρέσκος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το πασπάλισμα

λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο

Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζοΤρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά από το μοσχάρι.

Το περιχύνουμε με το ξύδι και τον ζυμώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το ούζο για να μοσχομυρίσει.

Ανοίγουμε το κιμά στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά τα κρεμμύδια με το χυμό τους, τις ντομάτες, το ψωμί που το τρίβουμε στα χέρια μας και ζυμώνουμε καλά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τέλος το τρίμμα από το ψωμί.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει ο κιμάς μαστιχωτός.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.

Τον βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο σχήμα που θέλουμε μικρά ή μεγαλύτερα, ολοστρόγγυλα ή πλακουτσωτά.

Όταν πλάθουμε τα κεφτεδάκια βουτάμε τα χέρια μας στο ούζο για να πάρουν άρωμα και να μην κολλούν τα χέρια.

Τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα γυρίζουμε με λαβίδα.

Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια.

Τα σερβίρουμε με μια δροσερή σαλάτα χωριάτικη.

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σουβλάκια με κεφτεδάκια και ντοματίνια ή ακόμα με πατάτες μικρές στρογγυλές βρασμένες και περασμένες από το φούρνο ή το τηγάνι.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάμεικτο κιμά μοσχάρι και χοιρινό μισό μισό ή ¾ μοσχάρι και το υπόλοιπο χοιρινό.