Τα κεφτεδάκια είναι σίγουρα εγγεγραμμένα στο dna του έλληνα. Αυτά τα κεφτεδάκια είναι τόσο νόστιμα και γίνονται τόσο εύκολα…
Η αγαπημένη φίλη του Έμβολου και ξακουστή μαγείρισσα Κατερίνα Ξηρού μας δίνει τη συνταγή.
Εμείς τα κεφτεδάκια τα απολαύσαμε στην παραλία της Ναυπάκτου, στο κοσμοπολίτικο Faces. Από την μια η καστροπολιτεία και από την άλλη ο Κορινθιακός και στο βάθος το σύγχρονο επίτευγμα … η γέφυρα του Ρίο.
Από τη ξακουστή μαγείρισσα Κατερίνα Ξηρού, «Μαγερειό του Faces», Ναύπακτος
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο λάπα, μία φορά περασμένο
500 γρ. ψωμί προζυμένιο, μόνον τη ψίχα, τριμμένο
2 αυγά
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. μηλόξυδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κ.σ δυόσμο ξηρό ή 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για τη σάλτσα ντομάτα
500 γρ. ντοματάκια πομοντόρο, τριμμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
λίγο μπαχάρι
1 μικρό ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και στη μέση αφήνουμε ένα κενό.
Ρίχνουμε το ψωμί, τα αυγά, το σκόρδο, το μηλόξυδο, το ελαιόλαδο, το δυόσμο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά για 4 λεπτά.
Αν ο κιμάς είναι σφιχτός την ώρα που ζυμώνουμε τότε συμπληρώνουμε λίγο νερό για να γίνει πιο αφράτος.
Σκεπάζουμε τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και ίσως περισσότερο.
Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού και τους περνάμε από το αλεύρι.
Σε βαθύ τηγάνι σε καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κεφτεδάκια γυρίζοντάς τα με τη λαβίδα.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε τους κεφτέδες και το ελαιόλαδο που περίσσεψε από το τηγάνισμα και ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν οι κεφτέδες.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει και η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.