Στο χωριό του πατέρα μου Νεοχώρι Τσατάλτζας (Yeniköy Çatalca στην Τουρκία) έχω ταξιδέψει αρκετές φορές. «Τσατάλτζα» σημαίνει πιρούνι (tsatal) γιατί το βουνό εκεί έχει τέτοιο σχήμα, σαν του πιρουνιού! Βρίσκεται μετά τη Στράντζα, ενώ οι έλληνες που έμεναν εκεί με την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της.
Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι οι κάτοικοι του χωριού κατάγονται από τα χωριά της Πτολεμαΐδας και οι άνω των 50 ετών μιλάνε όλοι ελληνικά. Είναι αρκετά φιλόξενοι και γιατί όχι, άλλωστε οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους. Η γιαγιά μου η Βάσω έλεγε ότι ζούσαν σαν αδέρφια εκεί.
Ένα πρωινό λοιπόν, πίνοντας καφέ στο καφενείο του χωριού -150 χρόνια ιστορίας κρατάει- μου πρότεινε ο φίλος μου ο Seref να πάμε για πρωινό (kahvalti) στο σπίτι του. Πράγματι πήγαμε και η γυναίκα του η Sofiya μας ετοίμασε ένα πρωινό που όμοιό του δεν έχω ξαναδεί. Από παστουρμά, αυγά τηγανιτά με λουκάνικα, σαγανάκι κεφαλοτύρι και ένα σωρό σαλατικά. Όλα αυτά πάντα με τσάι συνοδεία.
Εκείνο όμως που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο χειροποίητος καβουρμάς (μοσχάρι, αρνί και ζυγούρι αφού εκεί δεν τρώνε χοιρινό) μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι που είχε στο ψυγείο και ήταν χειροποίητο δικό του. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη νοστιμιά του! Μου εξήγησε τον τρόπο και δεν άντεξα στον πειρασμό να το φτιάξω κι εγώ. Η μόνη διαφορά είναι ότι έβαλα και χοιρινό στη δική μου δημιουργία.
Καβουρμάς Ανατολικής Θράκης
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
650 γρ. μοσχάρι
650 γρ. χοιρινό
650 γρ. ζυγούρι
2 κρεμμύδια κομμένα σε τετράγωνα
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
κόκκινη γλυκιά πάπρικα
ρίγανη
μπαχάρι
κύμινο
2 δαφνόφυλλα
Εκτέλεση
Όλα μαζί τα υλικά μας στην κατσαρόλα και βράσιμο πολλές ώρες (εγώ τα έκανα στην ξυλόσομπα περίπου 4 ώρες).
Αφού στραγγίξουμε το ζωμό αν έχει, γεμίζουμε σε πλαστικά μπουκάλια. Βγήκαν 5 μπουκαλάκια νερού.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες και έπειτα τα σερβίρουμε σε φέτες.
Μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε καβουρμά με αυγά στο τηγάνι, είναι κι αυτό «όλα τα λεφτά» που λέμε.
Στα χωριά του Ρουμλουκιού τις μέρες των Χριστουγέννων ο καβουρμάς πάντα είναι το σημείο αναφοράς και γίνεται σε καζάνι με ξύλα!
Καλή όρεξη και Καλές Γιορτές φίλοι μου!