Τα κατσικάκια που βόσκουν δίπλα στην θάλασσα τρώγοντας κρίταμα και αγριόχορτα είναι νοστιμότατα και θεωρούνται σπάνια «γκουρμεδιά». Κάποιες φορές γλύφουν και τους βράχους με τον ανθό αλατιού που κρύβεται στα βράχια… γιαυτό λέγονται κατσικάκια της αλμύρας ή της θάλασσας.
Η Νάξος φημίζεται για τις γνήσιες γεύσεις της, τα γεννήματα της γης και της θάλασσας. Πατάτες, νεροκρέμμυδα, βοτάνια, άγρια χόρτα, μανιτάρια, κρασί, ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και φρούτα όλα εκλεκτά.
Κάθε σεργιάνι στην ενδοχώρα είναι ένα ταξίδι στο χθες … η μυθολογία θέλει το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και του γλεντιού, να γεννιέται στη Νάξο και να φυτεύει εδώ το πρώτο αμπέλι, σαν προστάτης της. Ενετικοί πύργοι, μαρμάρινα περάσματα με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία, σπίτια νεοκλασικά, άνθρωποι φιλόξενοι, με ποιητική διάθεση σου διηγούνται μεσαιωνικούς θρύλους, ιστορίες με μυθικούς ήρωες και παραδόσεις που σέβονται…
Κατσικάκι «της θάλασσας» στην λαδόκολλα με πατάτες και παλιωμένο αρσενικό Νάξου
Συνταγή της Αντωνίας Μαϊτου από τη Χώρα Νάξου
Υλικά για 8 άτομα
3 κιλά αρνάκι γάλακτος θαλασσινό κομμένο σε μερίδες από χεράκια και μπούτι
1 κιλό πατάτες Νάξου κομμένες κυδωνάτες
10 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
300 γρ. παλιωμένο αρσενικό Νάξου κομμένο σε κύβους ή μπαστουνάκια
Αλάτι θαλασσινό
Πιπέρια τριμμένα
5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκη ρίγανη
1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
Κορφούλες βασιλικού
Ξύσμα και χυμό από 1 αρωματικό λεμόνι Εγγαρών
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο ταψί για μεγαλύτερη διευκόλυνση και ανακατεύουμε με το χέρι μας ώστε να καλυφθεί το αρνάκι από τα αρωματικά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Στον πάγκο της κουζίνας μας στρώνουμε κομμένες λαδόκολλες και από την έξω μεριά αλουμινόχαρτο. Στο κάθε σετ από 4 κομμάτια λαδόκολλας θα «κλείσουμε» μερίδες των 2 ατόμων. Από κάτω βάζουμε τις πατάτες, το τυρί, τα αρωματικά, πάνω το αρνάκι και τέλος τις φέτες κρεμμυδιού.
Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί και κλείνουμε χιαστή τις λαδόκολλες από την έξω μεριά το αλουμινόχαρτο και «κλείνουμε» με σπάγκο κουζίνας.
Ψήνουμε βάζοντας τα δεματάκια σε ταψί σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 1 ώρα.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες. Με αυτό το ψήσιμο το αρνάκι μένει ζουμερό και μελωμένο.
Βγάζουμε το αρνάκι από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε προσεκτικά τις λαδόκολλες αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε σε πιάτο με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.