Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες – Πανεύκολο και νόστιμο

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε ένα νόστιμο, αρωματικό κατσικάκι ή και το αρνάκι του Πάσχα. Σίγουρα θα το λατρέψετε και θα είναι η αγαπημένη σας Πασχαλινή συνήθεια. Γιατί η νοικοκυρά και οι καλεσμένοι θα μπορέσουν να απολαύσουν την παρέα, τα τσίπουρα, τα κρασιά και τους μεζέδες. Η μουσική απαραίτητη…

Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά!!!

Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες 2

Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες

Aπό την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι Βαρδουσίων

Υλικά για 6 άτομα 

Για το κρέας

2 – 3 κιλά κατσικάκι γάλακτος, μπούτι ή χεράκι, κομμένο σε κομμάτια

1 λεμόνι κομμένο στη μέση

Ελαιόλαδο

Ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Κληματόβεργες για τη βάση του ταψιού

Για το αρωμάτισμα του κρέατος

Μισή κ.σ. αλάτι

Μισό κ.γ. φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.γ. φρέσκα ή ξερά φύλλα ρίγανης

1 κ.γ. θρούμπι και θυμάρι ξερό

Μισό κ.γ. δενδρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο

Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες 3

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το κρέας.

Τρίβουμε καλά κάθε κομμάτι με το λεμόνι.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα των μυριστικών και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί.

Δημιουργούμε τομές σε κάποια σημεία του κρέατος και βάζουμε με το κουταλάκι τα μυριστικά.

Αν περισσέψει αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας.

Βάζουμε στην παλάμη μας ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και τρίβουμε την επιφάνεια του κρέατος και το αφήνουμε να «σταθεί» με όλα τα αρωματικά για 1-2 ώρες.

Σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί βάζουμε σταυρωτά τις κληματόβεργες, αφού τις σπάσουμε.

Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί περίπου να φτάσει σε ύψος 1 εκ.

Aραδιάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στις κληματόβεργες.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά, στη χαμηλή σχάρα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο – 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το νερό και ανά διαστήματα να προσθέτουμε ζεστό νερό στο ταψί. Μπορούμε επίσης να «περνάμε» το κρέας με το πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.

Το κρέας είναι έτοιμο μόλις ροδοκοκκινίσει ανοίξει η πέτσα του και αρχίζουν να φαίνονται τα κόκαλα καθαρά.

Άλλος τρόπος να δοκιμάσουμε αν ψήθηκε είναι να χαράξουμε το κρέας βαθιά με κοφτερό μαχαίρι.

Κατσικάκι φουρνιστό στις κληματόβεργες 2

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κρέας για 20 λεπτά, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, για να διατηρηθεί τραγανή η πέτσα του.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σε μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή του Πάσχα 24-04-2022
Επόμενο άρθροΗ Γερμανία θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα από τη Boeing